Loading...

PAPRAT: Dugo se mislilo da je korov, ali ova biljka je čudo!

Paprat

Slatka paprat (Polypodium vulgare) nije beskorisni korov kako većina misli. Ova biljka je lekovita, a odavno je potvrdila svoju delotvornost u tradicionalnoj medicini. Posebno je cene stanovnici Alpa. Lekoviti koren i izdanak se sakupljaju u proleće i ranu jesen, a cela biljka tokom cvetanja od juna do septembra.

Od antičkog sapuna do francuskog dvora

Paprat se još u antičko doba smatrala lekovitom biljkom. Koren joj je korišćen kao sapun, a njenim listovima omotavani su lako kvarljivi plodovi kako bi se čuvali od trulenja.

Paprat
Foto: Pixabay.com

U srednjem veku paprat kao lek nepravedno pada u zaborav. Kada je 1775. godine francuski kralj Luj XVI od udovice švajcarskog lekara Nufea otkupio recept protiv crevnih parazita, dvorski lekari bili su iznenađeni rezultatima analize. Pokazalo se da je osnovni sastojak skupocenog i tajanstvenog leka zapravo ekstrakt korena muške paprati koje ima svuda i koju je svaki seljak znao kao odlično krmno bilje za prasiće (ali ne i za konje i goveda, jer je za njih otrovna).

Danas je paprat najzanimljivija Japancima, jednom od najekonomičnijih naroda sveta. Oni odavno razmatraju optimalne načine prehranjivanja u trećem milenijumu i uvoze neverovatne količine usoljenih izdanaka paprati iz Rusije.

Zdravo je imati paprat u kući

Kućna paprat predstavlja prirodni ovlaživač vazduha, a uz to i lepo izgleda u visokim vazama. Osim ovlaživanja vazduha, eliminiše i tragove formaldehida i većine drugih vrsta otrova. Bitno je držati je na osvetljenom mestu i obilno je zalivati.

Recepti

Alergije – Čaj od paprati pomaže kod svih vrste alergija. Kašiku iseckane slatke paprati prokuvati u 200ml vode, pa ostaviti da se malo prohladi. Procediti i po želji zasladiti medom. Pije se najmanje dve nedelje, tri puta dnevno.

Paprat
Foto: Pixabay.com

Tonik – Puna kašika usitnjenog korena potopi se u 500ml vode i ostavi da odstoji osam sati. Potom se procedi i tečnost ostavi, a proceđeni ostatak ponovo se popari vrelom vodom. Ostavi da odstoji jedan sat, ponovo se procedi i pomeša sa tečnošću iz prvog ceđenja. Ova čajna mešavina se pije polako tokom dana, u malim gutljajima.

Kupka za reumu – Dve šake svežih listova paprati potopiti u kadu sa vodom, pa leći ako reumu imate u celom telu. Nakon boravka u kupki od 20-ak minuta, potrebno je mirovanje u krevetu. Pre nego što legnete, na čaršav stavite suve listove paprati koji i tako pomažu kod reume i bolova u kičmi. Da bi biljka delovala efikasno, mora češće da se menja. Ako imate reumatske probleme na rukama i nogama, kupku možete napraviti u manjoj kadici i potopiti određeni deo tela.

Protiv upale žučne kese:

  • 20 g slatke paprati
  • 20 g kantariona
  • 20 g divlje nane
  • 20 g rosopasa
  • 20 g muške i ženske bokvice
  • 20 g korena čička
  • 20 g bobice smreke
  • 20 g imele
  • 20 g hajdučke trave

Priprema: Biljke usitniti i pomešati. U posudu staviti pet grama mešavine i preliti litrom ključale vode. Poklopiti i ostaviti da se ohladi. Hladan čaj procediti i popiti.

Napomena: Trudnicama se ne preporučuje uzimanje čaja od paprati jer može da izazove pobačaj.

Možda vam se svidi

Nema komentara