Loading...

ČUVARKUĆA: Biljka koja živi večno, čuva kuću, a i vas!

Cuvarkuca

Kakva je to kuća u kojoj nije čuvarkuća!

Čuvarkuća raste svuda… ima je u kamenjarima, na krovovima, terasama, baštama… Mesnati zeleni listovi savršeno oblikovani u formu najlepših cvetova, primetili ste ih. Naše bake su uživale u čarima biljke kojoj nisu morale ništa da rade, a koja im je mnogo toga pružala. Jer, staro narodno verovanje kaže da ova biljka štiti kuću od oluje i udara groma. Čak i njen latinski naziv u prevodu znači da večno živi na krovovima… i stara se da budemo dobro.

Bake su je često koristile i to naročito na dekama – kad ih spopadnu uhobolja ili gubitak sluha. Sok iz lista čuvarkuće kapale su dekama u uho, oni bi tako ležali nekoliko minuta i puštali biljku da radi svoje. Višak cerumena u uhu bi se rastvorio pod naletom soka čuvarkuće, deke bi bolje čule i bol bi se smanjio.

Znalo se i da kad god dete padne i odere kožu, opeče se ili ga nešto ubode ili ugrize, zgodno je imati čuvarkuću pri ruci. Dovoljno je da premažete njenim sokom povredu ili da stavite oblog od prerezanog listića. Pomaže čak i za kurje oči, tvrdu kožu na tabanima, razne rane i čireve, zbog jakih antiupalnih i antiseptičkih svojstava.

Sok čuvarkuće se pije i protiv strahova i slabih živaca, ali leči i crevne parazite, dok su čaj od čuvarkuće odvajkada pile žene koje su se mučile sa obilnim i bolnim menstruacijama.

Ova otporna biljka izuzetno je jednostavna za uzgoj. Sve ekstremne vremenske uslove podnosi dobro, naročito veliku sušu… Nekoliko kapi vode biće joj sasvim dovoljno da nastavi da vas čuva.

Ono što naše bake možda nisu znale, nama danas i te kako olakšava život. Čuvarkuća deluje i nakon zamrzavanja, jer je izuzetno otporna na hladnoću. Ako nemate uslova da u saksiji čuvate čuvarkuću koja će čuvati vas – naberite je i čuvajte je u frizu.

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Ginevra 6 godina pre Odgovor

    Divno je kad dan počne čitajući base prelepe članke …. Osećam se kao da sam ponovo kod kuće …. Osećam miris Beograda i Srbije ! Hvala !