Loading...

HVATAVAC: Odlično deluje kad vas uhvati nervoza

hvatavac

Hvatavac (Galium Aparine) u našem narodu ima još mnogo naziva, a među njima su prilip, broćenika, broćenica, divlji broć, korenika, prilipača i turica. Reč je o veoma zanimljivoj puzavici, koja raste kako na zemlji, tako i na drugim biljkama.

Ova jednogodišnja biljka ima razgranato stablo koje dostiže visinu i do 150 cm. Stablo i listovi prekriveni su kukicama pomoću kojih se hvata za biljke u okolini. Klija u toku proleća i jeseni, a cveta od juna do septembra i ističe se izrazito mirisnim žutim cvećem. Broćika raste po suvim travnjacima, pašnjacima, pored puteva, nasipa…

Hvatavac je bogat eteričnim uljima, flavonoidima, saponinima, taninima i organskim kiselinama.

Treba ga brzo sušiti na toplom i prozračnom mestu kako ne bi izgubio lekovita svojstva i miris.

HVATAVAC – KAD UHVATI TESKOBA

Broćika je umirujući, opuštajući diuretik. Podstiče znojenje i mokrenje, te je odlična kod hidropsije (vodene bolesti), grčeva i probavnih smetnji, upala bešike i bubrega, kao i kod bolnog mokrenja. Hvatavac je dobar i kao lek protiv nervoze, ima fantastičan učinak na nervne poremećaje, teskobu i epilepsiju. Uz to, dobro se bori protiv bolesti slezine i pankreasa, žutice, ali bitno je zapamtiti da nije pogodan za dijabetičare.

Znate li za šta je dobra SITNICA?

HVATAVAC KAO ČAJ

Galium Aparine
Hvatavac; foto: Pixabay

Čaj od broćike se tradicionalno koristi za podizanje imuniteta, detoksikaciju, izbacivanje vode, ali i protiv bolesti disajnih puteva. Odličan je u borbi protiv oboljenja mokraćnog trakta (cistitisa i kamena), ali i kao rashladno sredstvo kod visokih temperatura.

Hvatavac (1 čajnu kašičicu) treba preliti sa 2 decilitra kipuće vode i ostaviti 15 minuta. Potrebno je čaj popiti topao. Savet je da se piju dve šolje čaja dnevno za željeni lekoviti učinak.

Protiv akni i čireva pomaže umivanje čajem od hvatavca.

SOK OD HVATAVCA

Svež opran hvatavac, još vlažan, treba izmiksati u sokovniku i razrediti vodom. Sok se konzumira svež. Osobe koje imaju osetljiv želudac, ne treba da ga piju na prazan stomak.

TINKTURA

Koristi se kod istih bolesti kao i čaj. Može se kombinovati i sa drugim biljkama koje deluju detoksično na limfu.

HVATAVAC ZA SMIRENJE

Šoljica čaja od hvatavca deluje umirujuće, kao sedativ. U slučaju otežanog uspavljivanja, sušeni hvatavac može se staviti pored kreveta u posudicu ili platnenu vrećicu kako bi se potpomoglo uspavljivanje.

Možda vam se svidi

Nema komentara