Loading...

LJUTE PAPRIČICE: Univerzalni lek sa juga Srbije

ljute papricice

Ništa slađe nego kad u tanjir naseckate ljutu papričicu pa preko nje sipate čorbast pasulj ili sarmu ili neko drugo „tečno“ kuvano jelo… Ljutina se lepo rasporedi i čulo ukusa doživi nepamćen ugođaj! Ljute papričice, osim što su dobre za jelo, veoma su dobre i za zdravlje.

Iako su poreklom iz Južne i Srednje Amerike, već milenijumima se koriste i u ostalim delovima sveta. Tako su se „zapatile“ i kod nas. Naročito na jugu Srbije, gde se ljudi neretko takmiče u tome ko će se više „oljutiti“.

Za šta su sve dobre ljute papričice?

Ljute papričice sadrže brojna korisna hranljiva vlakna, kao i mnoštvo vitamina i minerala. Međutim, ono najvažnije u njime jeste alkaloid kapsaicin koji papričicama daje ljutinu. Što su papričice ljuće, to su zdravije.

Baš ta ljutina pomaže papričicama da podstaknu cirkulaciju u našem organizmu i da nam ojačaju imunitet. One su korisne i u borbi protiv raznih upala, alergija i infekcija, a pomažu i kod tegoba disajnih puteva. Ublažavaju bolove i ujedno podižu raspoloženje, jer kapsaicin oslobađa hormone sreće – serotonin i endorfin.

Kapsaicin stimuliše nazalne prolaze i otpušuje zapušene sinuse i nos. Zato, ukoliko ste prehlađeni konzumirajte ljutu hranu. Nanošenje kapsaicina pokazalo se delotvorno kod psorijaze, jer ovaj sastojak uklanja svrab i druge simptome ovog kožnog oboljenja.

ljute papricice
Foto: Pixabay.com

Ljuta paprika utiče na pojačano lučenje pljuvačke, koja igra ključnu ulogu u sprečavaju lošeg zadaha. Papričice su i dobar izvor vitamina A. On utiče na zdravlje očiju, poboljšava funkciju mozga, jača imunitet, promoviše rast ćelija i održava zdravlje kože. Uz to, moćan je antioksidant i uklanja upale boreći se sa slobodnim radikalima.

Ljute papričice izvrsno deluju na zdravlje krvnih sudova, a pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Unošenjem ljutine smanjuje se opasnost od nastanka krvnih ugrušaka, a uvodi se u ravnotežu i povišeni nivo holesterola.

Ljutina poboljšava probavu i reguliše prekomernu telesnu težinu. Kapsaicin sprečava nastanak i širenje zloćudnih bolesti.

Uz sve to, ljute papričice deluju i kao afrodizijak.

Primena ljutih papričica

Ljute papričice možete dodavati u razna jela – supe, variva, umake, salate… A dodaju se i u poslastice – popularne su čokolade sa ljutim papričicama, kao i razni slatki napici.

Pri pranju, čišćenju i seckanju ljutih papričica morate biti veoma oprezni. Ljutina može jako da nadraži kožu, oči i sluzokožu nosa, pa zato obavezno nosite gumene rukavice.

Ponekad je teško neutralisati gotovo neizdrživu ljutinu u ustima. Od ispijanja vode maltene nema koristi – bolje je popiti malo mleka ili jogurta. Protiv oseććaja ljutine pomažu i sok od limuna i paradajza.

ljute papricice
Foto: Pixabay.com

Čuvanje ljutih papričica

Papričicama možete obogatiti zimnicu. Stavite ih u ajvar, pindžur, kečap, sataraš… Odlične su i za pravljenje brojnih umaka. Ljute papričice možete i ukiseliti i dodavati u mešane salate. 

Zrele ljute papričice lako se suše na vazduhu ili u rerni. 

Možete ih pomoću igle nanizati na deblji konac i obesiti negde na vazduh, gde će ujedno biti i lep ukras. 

Osušene papričice stavite u papirne kese ili zatvorene posude. Pre korišćenja ih smrvite rukom ili ih sameljite u mlinu za kafu. 

Možda vam se svidi

Nema komentara