Čuveni žuti cvetak sa livada i iz parkova ima mnogo naziva. Najpoznatiji je kao maslačak, ali zovu ga i radič, popina pogačica, žutinica, milosavka, smetanka, talijanska salata… Iako maslačak uspešno raste svuda, zvanično mu najviše odgovaraju vlažne livade. Nastao je na prostorima Evroazije, a danas je rasprostranjen svuda.
Hranljiva i bogata biljka
Ovaj cvet koji tako često viđamo veoma je bogat vitaminima A i C, kao i organskim kiselinama i mineralima. Posebno može da se pohvali velikom količinom kalijuma, natrijuma i magnezijuma.
Mlečni sok iz korena maslačka sadrži hetrerozide, ugljene hidrate i minerale. Zato se ovaj sok koristi za lečenje upale i kamena žučne kese, žutice, smanjenog lučenja mokraće…
Svi delovi ovog cveta su lekoviti – cvetovi, listovi i koren. Cvetovi se beru od aprila do maja, listovi pre nego što maslačak počne da cveta, a koren se vadi u rano proleće ili ranu jesen. Listovi i koren se suše na hladnom i prozračnom mestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.
Za šta je sve dobar maslačak?
Maslačak je u narodnoj medicini najpre korišćen za izbacivanje otrova i štetnih materija jer je odličan diuretik. Međutim, ova biljka ima mnoga druga lekovita svojstva.
Osim što pospešuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak pročišćava krv, snižava nivo holesterola, leči čireve, ekceme i kožne bolesti.
Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv. Uz to ona podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči.
Čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija.
Koren maslačka pročišćava i jača telo, pospešuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Koristi se i za lečenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.
Od cvetova maslačka pravi se sirup koji leči prehlade, bronhitis, upale desni…
A evo i kako se šta pravi…
SOK
Najlekovitiji i najdelotvorniji je sveže isceđen sok od maslačka. Preporučuje se za ublažavanje stomačnih tegoba i lečenje hemoroida. Da biste napravili ovaj sok treba da sameljete listove i koren tek ubranog maslačka i iscedite sok. U čašu mleka sipajte dve kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.
Sirup od maslačka pravi se brzo i lako. Koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja. U dva litra vode prokuvaju se dve šoljice cvetova maslačka, procede se, doda se kilogram meda i sok od dva limuna. Smesa se kuva na tihoj vatri, uz neprestano mešanje, dok se ne dobije sirup. Sipa se u flašu i dobro se zatvori. Uzimajte po jednu kašiku sirupa dva do tri puta dnevno.
Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma. Pomešati kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvetova i kašičicu sitno seckanog korena maslačka. Preliti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji. Posle 20 minuta procediti čaj i zasladiti kašičicom meda. Dnevno piti dve do tri šoljice čaja.
Kad pravite salatu listove maslačka dobro operite i ocedite. Maslinovo ulje pomešajte s jabukovim sirćetom i belim lukom. Dodajte so i biber. Sve dobro izmešajte i neka odstoji pola sata. Ova salata je odličan lek protiv prolećnog umora, a jača i imunitet.
Nema komentara