Loading...

GUJINA TRAVA: Viđamo je stalno, a ne znamo da je lekovita

gujina trava

Gujina trava ili sikavica (Silybum marianum) je krupna, snažna i veoma impozantna biljka. Odlikuju je tigrasto prošarani listovi i bodljikavi cvetovi ljubičaste boje. Može da poraste i do dva metra u visinu. Njene bodlje su prilično napadne, ali je vredno truda ubrati je.

Ova biljka cveta celog leta, a viđamo je svuda – naročito pored puteva i naselja. Pripada porodici Asteraceae, čiji su članovi i biljke poput suncokreta i bele rade.

Gujina trava se odavno koristi

Kao lek se koristi već više od dve hiljade godina. Još je Dioskorid, grčki lekar i botaničar, 40. godine ove ere opisao lekovita svojstva sikavice. Od davnina je poznato za šta je sve dobra, ali čini se da mi polako na to zaboravljamo. Vreme je da se podsetimo.

Svi delovi biljke su jestivi, a u fitoterapiji koristi se seme. Gujina trava u sebi sadrži silimarin koji je pogodan kod raznih trovanja. Kaže se čak da gujina trava može da izleči osobu koja je otrovana zelenom pupavkom.

gujina trava
Foto: Pixabay.com

Lekovita svojstva

Gujina trava štiti i regeneriše jetru, obnavlja njene ćelije i odstranjuje toksine iz ovog organa. Leči masnu jetru, oštećenja jetre koja su nastala kao posledica alkoholizma, trovanja, uzimanja nekih lekova ili hepatitisa. Neutrališe dejstvo alkohola, pesticida i teških metala u hrani, kao i štetnih gasova.

Uz to, ova biljka je odlična za probavni i endokrini sistem organa. Stimuliše proizvodnju žuči i enzima i pročišćava kardiovaskularni sistem. Reguliše funkciju žučne kese, bubrega i slezine.

Pomenuti silimarin delotvoran je u kontroli dijabetesa. Gujina trava spušta nivo šećera u krvi, jer je jetra koja dobro radi odgovorna i za izlučivanje insulina u krvotok.

Silimarin sprečava oštećenje DNK-a i rast zloćudnih ćelija. Veliki je blokator otrova i sprečava njihovo vezivanje za dobroćudne ćelije.

Gujina trava štiti kožu od štetnog uticaja sunca. Uz to, ublažava i oštećenja kože koja nastaju kao posledica hemoterapije. Ova biljka usporava i starenje kože. Bogata je antioksidansima koji ublažavaju štetno delovanje slobodnih radikala. Gujina trava oslobađa kožu tamnih mrlja, bora i ožiljaka. Uz to, antioksidansi je čine idealnom za zdravlje očiju, mišića i zglobova.

Kako se koristi

Sledeći put kad vidite gujinu travu u prirodi, setite se koliko je zdrava! Ne morate je brati, jer na tržištu postoje preparati od ekstrakta ove biljke.

Za većinu ljudi savetuje se da dnevno konzumiraju od 20 do 300mg gujine trave.

Brza detoksikacija preporučuje čak 150mg tri puta dnevno, dok je za održavanje zdravlja jetre dovoljno 50-150mg sikavice u danu.

Možda vam se svidi

Nema komentara