Loading...

RUZMARIN: Osim na reveru, dobro je imati ga i kao lek!

Ruzmarin

„Morska rosa“ – to je najtačniji prevod za Rosmarinus officinalis. Ruzmarin je mediteranska biljka. Morski povetarac koji nosi vlagu izuzetno mu prija, pa je zato ova biljka česta u primorju.

Koristi se kao začin, ali i kao lek – i to više od hiljadu godina.

Nekada je bio posvećen boginji lepote i ljubavi, slavnoj Afroditi. Grci su je stavljali na glavu kad su spremali ispite, jer se smatralo da ruzmarin poboljšava pamćenje.

Koristi se, i dan danas, na venčanjima, za ukrašavanje svatova – jer je ruzmarin i simbol vernosti.

Ruzmarin i njegova lekovita svojstva

Smatra se da je ruzmarin najzdraviji mediteranski začin. Njegov opor ukus i fantastičan miris propraćeni su dobrobitima koje biljka čini za naše zdravlje.

Naročito tokom letnjih meseci, kada su česte zaraze zbog loše pohranjene ili pripremljene hrane – ruzmarin je veoma važan. On ima snažno antimikrobno delovanje i suzbija širenje mikroorganizama.

Što se tiče najtežih kancerogenih bolesti – ruzmarin sprečava rast ćelija raka dojke i debelog creva. Ukoliko se kombinuje sa kurkumom smatra se da je još delotvorniji. Ulje ruzmarina je dobro kao zaštita od sunčevog zračenja, te tako smanjuje i rizik od raka kože.

Već smo rekli da je ruzmarin dobar za pamćenje. Sam miris ove biljke može da unapredi rad mozga i memoriju. Uz to, smanjuje i nivo kortizola – hormona koji lučimo kad smo pod jakim stresom. Od ruzmarina smo mirniji i opušteniji i zato nam njegov miris toliko prija.

Čaj od svežih ili sušenih listića ruzmarina ublažava tegobe sa varenjem. Grčevi ili iritabilno crevo, kao i menstrualni grčevi biće izuzetno lakši ili će se skroz smiriti pod uticajem ove biljke.

Inhalacija ruzimarinovim uljem vrlo je važna u sezonama gripa i prehlada. Njegovo protivupalno dejstvo smanjuje simptome upale grla, prehlade i gripa. Takođe, ublažava i alergijske reakcije. Nakapajte 2-3 kapi ulja ruzmarina u vrelu vodu, pokrijte glavu peškirom iznad šerpice i inhalirajte se 15-20 minuta.

Ruzmarin

Foto: Pixabay.com

Kako se koristi ruzmarin?

VINO

Otkinite mladice zelenog ruzmarina i prelijte ih belm vinom. Ostavite smesu nekoliko dana da odstoji, pa je procedite.

Ruzmarinovo vino stimuliše mozak i nervni sistem, poboljšava cirkulaciju i rad bubrega i odličan je lek za glavobolju.

MAĐARSKA VODICA

Mađarska kraljica Elizabeta Durinska, kažu, potpuno se izlečila koristeći ovaj preparat. Vodica se koristi za spoljnu upotrebu i vraća vitalnost paralizovanim ekstremitetima.

Sveže vrhove ruzmarina u punom cvatu pomešati sa alkoholom. Smesa treba da odstoji četiri dana i da se potom procedi.

Odlična je za lečenje gihta u rukama i nogama, a primenjuje se tako što se snažno utrlja u kožu.

ULJE OD RUZMARINA

Operite i osušite na suncu svež ruzmarin, a zatim napunite teglu do vrha. Prelijte ga hladno presovanim uljem tako da ostavite tek prst prazno od vrha tegle. Zatvorite je dobro, promućkajte i pokrijte papirom. tegla sa uljem i ruzmarinom treba da odstoji oko 40 dana. Protresite je svaki dan.

Kad prođe nešto više od mesec dana, procedite ruzmarin kroz gazu u tamniju teglu. Pustite da se slegne i stavite u frižider.

Domaće ulje od ruzmarina morate držati u frižideru i iskoristiti za najviše šest meseci.

Možda vam se svidi

Nema komentara