Juniperus Communis ime mnogo naziva. Borovac, brinje, brin, fenja, smreka, šmrika, smrča, venja… Nama je najpoznatija kao kleka ili klekinja, ali pitanje je koliko smo svesni njene lekovitosti. Znamo da se od nje, naročito na zapadu Srbije, pravi dobra rakija, međutim – malo ko zna da je kleka veoma važna za naše zdravlje.
Kleka
Zimzelena biljka kleka, zavisno od staništa, može da bude nizak, širok grm, a može da poraste i do sedam metara u visinu. Njeni sitni igličasti listovi ukrašeni su plavim mesnatim plodovima koji zrenjem dobijaju ljubičastu nijansu.
Kleka cveta u proleće, plod sazreva u jesen, a bere se u drugoj polovini jeseni. Plodovi se suše na vazduhu, rašireni u tankom sloju.
Lekovitost
Kleka jača organizam, čisti krv i pospešuje detoksikaciju. Koristi se i za ublažavanje tegoba sa varenjem. Pomaže kod upala i infekcija, reume, gihta, išijasa.
Ova biljka je i snažan diuretik, ali je delotvorna i protiv nazeba, kašlja, astme, stomačnih bolesti, znojenja, pa čak i gonoreje. Poseduje i baktericidna svojstva, zbog čega se koristi za lečenje infektivnih bolesti pluća.
Izvrsna je prirodna pomoć kod kožnog osipa, oteklina i ozeblina.
Kleka se koristi u obliku soka, čaja, tinktura, a i same bobice mogu da se konzumiraju, dok su sveže.
Iglice kleke, sveže ili osušene, dodaju se raznim čajevima.

Foto: Pixabay.com
Kako se koristi kleka
Lek protiv grčeva
Mešavinu jednakih delova kleke, hajdučke trave, pelena i kamilice (jednu supenu kašiku), preliti sa dva decilitra ključale vode. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta, procediti i piti bez šećera.
Protiv glavobolje
Sitno usitnjene plodove kleke staviti u maramicu i držati kao oblog na čelu.
Lek za jetru, zeludac, vodenu bolest i živce
Ujutru na prazan stomak dobro sažvakati i progutati 5 zrelih plodova kleke. Nakon toga ne jesti ništa bar jedan sat. Tokom dana popiti nekoliko šoljica čaja od plodova kleke.
Lek protiv dijabetesa
Piti sok od kleke, pripremljen sa vrlo malo šećera a više vode, ili nezaslađen čaj od zrelih dvogodišnjih plodova kleke.
Za popravljanje apetita
Svakog dana jesti kompot od plodova kleke koji se priprema na isti način kao i svaki drugi kompot – uz dodatak šećera.
Kako se prave sirup i čaj od kleke
Sirup se pravi tako što se pola kilograma ploda kleke kratko prokuva u tri litre vode. Zatim se zgnječe i još jednom prokuvaju uz dodavanje vode po potrebi. Dobijena smesa se procedi kroz sito i ostavi da se ohladi. Da bi se dobio sirup, po želji treba dodati med. Sirup zatim sipati u tegle i držati zatvoreno, pišu Novosti.
Za čaj od kleke kašičicu dobro zgnječenih plodova popariti sa 200 ml vrele vode, pa ostaviti pokriveno 5 do 10 minuta. Sadržaj se zatim procedi i pije, najviše dve šolje dnevno. Po želji, čaj može da se zasladi medom ili šećerom. Ako se pije protiv dijabetesa ili obolenja želuca i creva, ne treba ga zaslađivati.
NAPOMENA:
Proizvodi od kleke ne preporučuju se trudnicama,
niti osobama koje imaju problema sa bubrezima.
Kod trudnica postoji mogućnost izazivanja kontrakcija materice.
Nema komentara