Loading...

BREZA – IZVOR ZDRAVLJA: Omiljeni lek iz bakine apoteke

breza

Familija breza obuhvata četrdesetak vrsta žbunja i drveća. Ipak, u Srbiji raste svega nekoliko vrsta. Najčešća je svakako bela breza (ili obična), a pored Vlasinskog jezera raste i maljava breza. Ona se nalazi na spisku ugroženih vrsta u Crvenoj knjizi flore Srbije.

Kao što već i sami odavno znamo, breza se najlakše prepoznaje po kori debla koja je bela ili veoma svetla. Njeni listovi su nazubljenih ivica, na dugim drškama i spiralno su raspoređeni.

Odvajkada se drvo breze koristi u stolarstvu, kolarstvu, rezbarstvu, kao i za furnire, veštačku svilu i vunu… Još u kamenom dobu ljudi su pravili odeću, obuću i posude od brezove kore, a koristila se i kao papir.

U narodnoj medicini koriste se pupoljci, mladi listovi, kora, sok iz drveta, brašno i cvetne rese breze. Njena lekovitost breze dolazi od njenog sastava. Pupoljci i mladi listovi veoma su bogati vitaminom C, ali breza sadrži i druge vitamine, minerale (kalijum, kalcijum i fosfor), smolaste materije, eterična ulja…

Sakupljanje

Breza cveta u aprilu i maju, pa se mlado lišće bere u proleće i suši u hladu na promaji, iako može da se bere sve do jeseni. Lisni pupoljci beru se pred kraj zime ili u rano proleće, a to vreme je najbolje jer su lekoviti sastojci breze tada najsnažniji.

breza
Foto: Pixabay.com

Pupoljke treba sušiti na senovitom mestu sa dobro ventilacijom i nešto nižom temperaturom, da se ne bi otvorili. Od svežih pupoljaka se pripremaju čaj, masti i tinkture. Sakupljeni listovi se suše na senovitom, prozračnom i toplom mestu u tankom sloju. Treba paziti da se ne slepe, jer će pocrneti i neće biti pogodni za upotrebu. Kora se suši na prozračnom i toplom mestu. Može da se usitni ili samelje u brašno, u zavisnosti od namene. Rese se sakupljaju u različitom periodu. Muške rese se sakupljaju pre zime, a ženske u rano proleće. Smola se sakuplja u rano proleće.

Sok breze se sakuplja iz stabala koja imaju prečnik veći od 20cm. Najbolje je sok uzimati iz rupe koja se izbuši na visini 0,5 do 1 m na deblu. Na jednom stablu treba uzimati sok sa jednog mesta. Ne bi trebalo iscrpljivati stablo, kako bi davalo sok i u narednim godinama. Sa istog stabla sok je najbolje sakupljati svake druge godine. Na deblu je potrebno izbušiti rupicu dubine 2 do 4 centimetra i u njega postaviti cevčicu čiji se jedan kraj nalazi u posudi u koju sakupljamo sok. Najbolje je postaviti plastičnu posudu ili bocu, a izbegavati metalne posude. Tokom dva dana može se sakupiti i do pet litara soka, piše agroklub.rs.

Za šta je sve dobra breza?

Čaj se priprema od pupoljaka i listova breze, ali bez kuvanja! Jednostavno se prstohvat pupoljaka i listova prelije šoljom vrele vode, a zatim proceđeno pije. Brezin čaj jedan je od najboljih prirodnih diuretika, a preporučuje se i za rastvaranje bubrežnih kamenčića, kao i za sprečavanje obolevanja bubrega, bešike, jetre, zglobova… Istovremeno, čajevi od listova i pupoljaka uspešno podmlađuju tkivo i ubrzavaju zarastanje čak i dubokih rana bez ožiljka.

Breza, takođe, poboljšava koncentraciju, jača pažnju i snaži organizam. Kombinovan čaj od brezovog lišća i resa preporučuje se za izlučivanje mokraće, eliminisanje kiseline iz organizma, lečenje groznice i reumatskih bolesti.

breza
Foto: Pixabay.com

Za lakše mokrenje preporučuje se i uzimanje po jedne kašike sitno samlevenog lišća breze tri puta dnevno. Važno je napomenuti da lišće treba da se pripremi neposredno pred upotrebu.

Eterično ulje breze posebno je važno jer povoljno deluje na disajne puteve.

Sveži sok je, takođe, vrlo lekovit. Treba da ga piju osobe sa kožnim problemima i bolestima mokraćnih organa dva do tri puta u toku dana. S obzirom na to da ovaj sok sadrži šećer, njegovim kuvanjem dobija se i brezovo vino. Sok i vino su odličan lek i za lečenje ateroskleroze, kao i gojaznosti.

Tinktura od brezinog lišća

Potrebno je 20g brezinog lišća i 1dl 60% alkohola. Listove potopiti u alkohol i ostaviti pet dana. Potom tinkturu procediti. Čuvati je u tamnoj, staklenoj boci. Tinktura se koristi tako što se u šolju čaja doda jedna čajna kašika tinkture. Piti dva do tri puta u toku dana. Koristi se kod bolesti jetre, bešike, kamena u bubrezima, reumatizma, gihta, pomaže kod iskašljavanja.

Tinktura od pupoljaka breze

100g pupoljaka breze preliti sa 1l 40% alkohola. Ostaviti da stoji dve nedelje, povremeno protresati bocu. Procediti kroz gazu. Ova tinktura pospešuje rast kose, a koristi se za masažu vlasišta.

Možda vam se svidi

Nema komentara