Loading...

PROSO: Jeftina i zdrava žitarica koja čini da naše telo uživa

proso

Proso je drevna žitarica. Postoje dokazi da se još od mlađeg kamenog doba uzgajalo u Africi i severnoj Kini. Baš na severozapadu ove azijske zemlje arheolozi su pronašli četiri milenijuma staru činiju sa rezancima od prosa.

Vremenom, ova žitarica se proširila po celom svetu. Rimljani i Gali su pravili kašu, a u Srednjem veku je proso bilo popularnije od pšenice. Kasnije se, međutim, proso smatralo stočnom hranom i ljudi su malo po malo na njega zaboravili. Doskoro se mislilo da je proso sirotinjska hrana i to za ptice, ali ovo zrnevlje su naši preci jeli još pre nego što je stigao kukuruz u Evropu.

Zna se koliko je ono zdravo, naročito danas – kada sve više ljudi prelazi na bezglutensku ishranu. Naime, za razliku od nekih žitarica, proso u sebi ne sadrži gluten. Blago je slatkastog ukusa, orašaste strukture i preporučuje se apsolutno svima.

Proso je bogato hranljivim materijama

Sadrži čak 15 posto belančevina i zato je vrhunska namirnica za vegetarijance. Uz to, proso je bogato vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin. Ova žitarica odličan je izvor minerala, jer u sebi ima gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor i kalijum.

Opšte je poznato da je fosfor zaslužan za izgradnju zuba i kostiju, kao i da nam je potreban za rast i obnovu ćelija. Magnezijum iz prosa je odličan za zdravlje srca, ali i u borbi protiv astme i učestalih napada migrene. Ovaj mineral pomaže pri snižavanju krvnog pritiska, pa tako smanjuje rizik od infarkta.

Proso sadrži i fitohemikalije. Fitinska kiselina koja se nalazi u ovoj žitarici snižava nivo holesterola, a fitat smanjuje rizik od kancera. Proso se lako vari i deluje umirujuće na želudac.

Smatra se da proso čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, reguliše probavu i jača imunitet. Preporučuje se u slučajevima povećanog fizičkog i psihičkog napora, trudnicama i dojiljama.

Napitak za bubrege

Stavite uveče 200 grama prosa u dublju posudu i prelijte sa dva litra vode. Ujutro polako procedite višak bele vode koju proso nije upio u posebnu činiju. Ova voda se pije kao lek tokom dana u količini koja prija organizmu. Posle dve nedelje redovnog pijenja vode dobijene od prosa bubrezi bi trebalo da budu u neuporedivo boljem stanju, upala da nestane, kamenčići i pesak da budu izbačeni, a bubrezi regenerisani.

Proso za doručak

Natopljen proso ujutru ne treba baciti, već napraviti kašu za doručak koja je odlična za sve koje muči gastritis. Proso se prebaci u šerpu da ogrezne u vodi i kuva oko 15 minuta. Kaši može da se doda so i da bude slana, ali i da se ubaci šećer i kockica butera.

proso
Foto: Wikipedia/경빈마마

Kaša za anemične

U 100 grama prosa ima sedam grama gvožđa, pa se koristi za prevenciju od anemije, navode Novosti. Natopljen proso se skuva u sojinom mleku, a dodaju se sedam badema (mogu da budu i samleveni), višnje ili brusnice (mogu i suve) i jede uz sok od ceđene pomorandže.

Prilog uz jelo

Proso odvojen od vode može da se pojede. Kaša od prosa se pravi jednostavno, a odličan je lek za anemiju. Kaša može da bude i prilog mesu tako što se proso, kada se procedi, prebaci u šerpu sa toplom, slanom vodom i prokuva. Kada je gotov, na tanjiru se pospe naseckanim peršunom i prelije sokom od pečenja.

Slatka kaša

Šest kašika natopljenog prosa se skuva uz mešanje, a čim provri dodaju se kockice ili kriške dve očišćene jabuke. Kada se zgusne u kašu dodaju se vanil šećer i cimet. Kada se skloni sa vatre, dodaju se, prema želji, dve kašike semena lana i sušeno voće poput brusnica.

Možda vam se svidi

Nema komentara