Loading...

MAJČINA DUŠICA: Elegantna biljka koja ženama život znači

Bilo da je zovete majčina dušica ili babina duša, jasno je da je reč o biljci koja se smatra divljim bosiljkom ili divljim timijanom (Thymus serpyllum).

Majčina dušica je samonikla biljka koja je izuzetno lekovita. Od davnina se koristila za različite zdravstvene probleme, poput probavnih tegoba i crevnih parazita. Lekoviti delovi biljke su cvetovi i listići, koji su bogati vitaminima C i A.

Kao prirodni lek majčina dušica se koristi u obliku čaja, obloga, tinkture i eteričnog ulja.

Za šta je sve korisna majčina dušica?

Mnogi kažu da majčina dušica ženama život znači. Ona je prava saveznica ženskog zdravlja, bilo da je reč o srcu i krvnom pritisku strahovima i anksioznosti, menstrualnom ciklusu ili migrenama. Čaj od majčine dušice reguliše menstrualni ciklus i ublažava grčeve, a ujedno smanjuje napetost i bolove u dojkama. Onkološka istraživanja pokazala su da majčina dušica pomaže u lečenju raka dojke i sprečava razmnožavanje ćelija ove vrste karcinoma.

Ova biljka ima snažno protivgljivično delovanje. Delotvorna je u borbi protiv Candide, koja je glavni uzrok vaginalnih infekcija i infekcija usne šupljine. Da bismo sprečili infekcije, trebalo bi redovno da konzumiramo čaj od majčine dušice.

Ekstrakt koji se dobija iz majčine dušice smanjuje broj otkucaja srca i tako pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Zahvaljujući obilju vitamina C i A, vlaknima, gvožđu i manganu, korišćenjem majčine dušice osnažićete imunitet. Takođe, ojačaćete krv i izboriti se sa anemijom.

Ulje majčine dušice pokazalo se delotvornijim od drugih proizvoda za lečenje akni. Kao oblog, ova biljka se primenjuje i u lečenju kožnih oboljenja poput ekcema.

Ljupka biljka za mir i radost

Sam miris ove biljke umiruje nervni sistem. Stari Grci su se masirali uljem majčine dušice, a miris ove biljke smatrali su simbolom elegancije i ljupkosti.

Aktivna supstanca karvakrol prisutna u ovoj biljci doprinosi dobrom raspoloženju. Smatra se da majčina dušica pomaže i u ublažavanju anksioznosti i depresije. Ona smiruje i jača nerve ublažava nemir, nesanicu i migrenu, smanjuje strahove, a može pomoći i kod klaustrofobije.

Možda vam se svidi

Nema komentara