Loading...

DEJAN CUKIĆ: Svaki deo Srbije popuni neku prazninu u duši

Dejan Cukić

Mnogi kažu da na javnoj sceni Srbije nema optimističnijeg i vedrijeg čoveka od njega. Iskren osmeh i pogled pun radosti prvo su na šta se pomisli kad se spomene Dejan Cukić. Jedan od najvećih poznavalaca rok kulture, kako naše tako i strane, novinar, pisac, muzičar… i čuveni navijač sa balkona Gradske skupštine.

Dejan Cukić je dao intervju za portal „Oseti Srbiju„. Nismo ga pitali šta bi bilo „Da nema nje“, jer to verovatno „Nebo jedino zna“. Pričali smo sa njim o „Strancu u Beogradu“, „Fantastičnom danu“ i zaključili smo ono najvažnije… Cukić ne bi da peva još malo. Pevaće još dugo, dokle god nam njegove pesme bude osmeh identičan njegovom.

  • Godinama se znalo da naše vrhunske sportiste na balkonu Gradske skupštine dočekuje Dejan Cukić sa svojim bendom. Kakav je osećaj biti predgrupa šampionima?

Osećaj je bio divan, jer sam ja, pre svega, veliki navijač. Najvažnije je u tim situacijama biti svestan svoje uloge “provodnika” energije. Ipak, to nisam radio već jako dugo i mislim da je bolje što su dužnost preuzeli neki mlađi ljudi.

dejan cukic
Foto: Privatna arhiva

Dejan Cukić: „Rok kultura je ugrožena“

  • Autor ste mnogih intervjua sa svetskim rok zvezdama, poput bendova Uriah Heep, Saxon, Dire Straits i legendi kao što su Tina Tarner, Sting… Koji razgovor ćete zauvek pamtiti i zašto?

U najprijatnijoj uspomeni mi je ostao američki džez gitarista Pet Metini. Fantastičan muzičar, divan čovek i veliki entuzijasta koji ne može bez svirke. Sreli smo se u Kanu, na jugu Francuske, na festivalu MIDEM, a njemu je bilo veoma stalo da napravimo razgovor jer je želeo da svira u tadašnjoj Jugoslaviji. Na kraju nam je i uspelo.

dejan cukic
Foto: Privatna arhiva
  • Da li se rokenrol u Srbiji još drži ili je, kao u kultnom filmu, propao? Koji mladi izvođači Vam ulivaju nadu u to da će muzika kojoj ste posvetili život nastaviti da živi?

Rok kultura uopšte veoma je ugrožena. Ne samo kod nas već i u čitavom svetu. Duh slobode koji ona nosi sa sobom čini se da nigde više nije dobrodošao. Sama muzika će zauvek imati svoje mesto. Svakodnevno čujem talentovane mlade ljude koji rade neke zanimljive stvari. Nažalost, oni više ne mogu da žive od rokenrola, a to je ona poslednja, presudna stepenica ka ozbiljnom stvaralaštvu. Kada ti život zavisi od toga, a ne moraš da se prodaš nečemu što ti se ne radi.

  • Vaša supruga Milica nadahnula je najlepše balade koje ste napisali, a u braku ste već tri decenije. Koja je tajna dugovečne ljubavi?

Poverenje, strpljenje, razumevanje, sposobnost da se prilagodiš željama i naklonostima drugog… Mislim da su brakovi danas u krizi jer mladi ljudi suviše veruju holivudskim bajkama u kojima srećan kraj podrazumeva da nadalje sve ide glatko… Ne. Tada tek počinje pravi život i pretapanje ljubavi prema sebi i svojim potrebama i strastima u istinsku ljubav prema osobi sa kojom se deli život.

Dejan Cukić: „Nostalgija je žal za mladošću“

Foto: Privatna arhiva
  • Pre više od 20 godina prvi put ste otpevali da se osećate kao „Stranac u Beogradu“. Da li se to promenilo i da li sada prepoznajete svoj grad?

Beograd se sve više menja i postaje sve neprepoznatljiviji u nekom smislu. Opet, ja ga volim jednako kao nekada i to se nikada neće promeniti. Suštinski, ta pesma, nosi pre svega nostalgičan duh, a svaka nostalgija je, pre svega žal za mladošću. Pokušavam u poslednje vreme da se opirem nostalgiji. Ona nije poželjna, osim kao nadahnuće za pesme.

  • Kad smo već kod Beograda i Vaših pesama – kako biste režirali „Fantastičan dan“ u Beogradu, od svitanja do sumraka?

Svaki “Fantastičan dan” morao bi da bude različit. U stalnom ponavljanju je ključ pakla. I svaki moj zamišljeni “fantastični dan” morao bi da potraje bar 72 sata, kako bih stigao da uradim sve što bih želeo. Dosada je privilegija mladosti. Sada sam u dobu kada se grabi svaki trenutak.

Dejan Cukić: „Put pod noge, čitaoče“

  • Preporučite našim čitaocima tri destinacije u Srbiji koje svako treba da obiđe.

Tri destinacije su premalo ako volite Srbiju. Jedna od najlepših stvari u poslu kojim se bavim već 40 godina su putovanja i prijateljstva koja sam stekao u svim krajevima naše prelepe zemlje. Ne bih smeo nekoga od svojih dragih prijatelja da uvredim izostavivši njegov kraj… tako da… put pod noge, dragi čitaoče! Na koju god stranu da kreneš, sigurno ćeš naići na mesto koje ti je baš bilo potrebno da popuni neku prazninu u duši… Samo polako i sa uživanjem.

Zabranjeno preuzimanje, kopiranje ili bilo kakvo drugo korišćenje teksta bez dozvole sajta Oseti Srbiju. Pročitajte Uslove korišćenja.

Možda vam se svidi

Nema komentara