Loading...

DRAGOSLAV ŠEKULARAC: Bolji i od najboljih!

Dragoslav Šekularac

Nedavno je preminuo Dragoslav Šekularac, slavni srpski fudbaler i druga Zvezdina zvezda. Neponovljivi šarmer jugoslovenskog fudbala preminuo je u 81. godini, a nama je u amanet ostavio bezbroj anegdota.

Njegove majstorije po zelenim terenima pamti ceo svet. Od njega su se oprostili najvažniji evropski i svetski mediji, a naslovi su sami po sebi mnogo govorili o čuvenom fudbaleru. Šekija decenijama nazivaju „belim Peleom“.

Nije bilo jednostavno do toga doći. Naročito ako te otac tuče i tera da učiš, a tebi škola baš ne ide. Ali onda dođeš do toga da igraš na velikom Zvezdinom stadionu. Odlučiš da tata nije zaslužio besplatne karte, pa mora da kupuje ulaznicu da te gleda. Pa ti on iz protesta zviždi i psuje te. Pa posle moraš da ga braniš od navijača koji bi da ga biju jer te vole kao svog najrođenijeg.

Šekularac – „žrtva“ lažnih priča

Dragoslav Šekularac je bio Zvezdina zvezda – do koske. Na tribinama stadiona „Rajko Mitić“ zauvek će se pamtiti da je Šekularac odigrao 375 utakmicai postigao 119 golova. Sa svojom Crvenom zvezdom osvojio je četiri titule i dva Kupa.

Crveno-bele boje bile su mu najvažnije, ali njega su poštovali i Partizanovci. I strani protivnici, koji su mu neretko aplaudirali na travnatim terenima. Međutim nije lako biti toliko voljen.

Šekularac je postao „žrtva“ urbanih legendi i priča koje je decenijama kasnije morao da demantuje. Jedna od njih je i ona čuvena da je najvećom jugoslovenskom novčanicom brisao cipele. Iako je godinama pričao da to nije tačno – u jednoj emisiji je rekao drugačije.

– Da, svi su to videli, samo je malo ko primetio da vraćam tu novčanicu u džep – rekao je gostujući u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“.

Čuvena jedanaestica

Dragoslav Šekularac je u jugoslovenskom dresu odigrao 41 utakmicu i postigao šest golova. Svetsko prvenstvo u Čileu 1962. Godine nikada nije mogao da prežali. Jugoslavija je u četvrtfinalu izgubila od slabije Čehoslovačke. Borba za treće mesto nije ni interesovala naše igrače, pa je bronza ostala domaćinima, a Jugoslavija je bila četvrta.

Za celo svetsko prvenstvo Šeki je dobio premiju od 300 dolara. Ali mnogo više od toga značila su silna priznanja.

Ušao je u idealnu ekipu šampionata, a posle utakmice protiv Urugvaja dobio je i nepostojeću ocenu – 11. Čuvenu jedanaesticu dao mu je francuski novinar Robert Vrenj iz „Frans fudbala“. Ocenu veću od najveće niko i nikada više nije dobio, a naslov u ovom listu glasio je – „Pele zaboravljen zbog Šekularca“.

Na nama je da i buduće generacije ljubitelja najvažnije sporedne stvari nastave da pamte. Dragoslav Šekularac, njegove fudbalske bravure, ali i njegova ljudskost to svakako zaslužuju.

Ipak je on bio bolji i od najboljih!

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Rade 4 godine pre Odgovor

    Bravo uredništvu sajta !