Loading...

KARAĐORĐEVIĆI: Zaštitićemo ime i ugled naših predaka

Karađorđevići - princ Filip i princeza Danica

Popularni na društvenim mrežama, u medijima i u svakodnevnim razgovorima uz domaću kaficu. Princ Filip i princeza Danica Karađorđević preselili su se u Beograd gde, u blizini Karađorđevog parka, odgajaju svog trogodišnjeg sina princa Stefana. Mladi Karađorđevići trenutno osnivaju fondaciju. Zvaće se Kraljevska fondacija princa Filipa i princeze Danice od Srbije i, po svemu sudeći, baviće se mnogim pitanjima.

Nekoliko tema smo i načeli u ovom intervjuu i otkrili da su princ i princeza apsolutno predani našoj zemlji. Zato je i razgovor sa njima o Srbiji zaronio u istoriju, ali i u budućnost naše zemlje. Karađorđevići će nam otkriti i koje delove naše zemlje neizostavno treba da obiđemo!

Pitali smo princa Filipa koja je, prema njegovom mišljenju, najvažnija uloga porodice Karađorđević danas u Srbiji i kakav je osećaj biti princ naše zemlje?

– Brojna dešavanja u poslednjih nekoliko meseci otvorila su i pitanja o značaju i simbolici Kraljevskih porodica za jednu zemlju. Moja vizija budućnosti je život i rad u Srbiji. Pored velikog istorijskog značaja, te značaja za tradiciju i kulturu naroda, za mene, kao naslednika porodice Karađorđević, predstavljanje Srbije i van njenih granica je od velikog, pre svega patriotskog i diplomatskog značaja.

Karađorđevići - princ Filip i princeza Danica
Karađorđevići – princeza Danica i princ Filip; foto: Luka Šarac

PRINCEZA DANICA: Dinastija Karađorđević nosi tradiciju

Svakako, princ bi želeo da Srbija ponovo postane kraljevina. Međutim, ta odluka ostaje na narodu čiju volju su, kako kaže, Karađorđevići uvek poštovali.

– Ja sam Karađorđević. Naravno da bih želeo da Srbija nastavi sa kontinuitetom koji je imala do 1945. godine i da bude kraljevina. Ipak, naš aktuelni Ustav kaže da je Srbija republika i poštujem Ustav svoje zemlje. Ukoliko narod nekada bude želeo da promeni državno uređenje, procedure su jasne i zakonom predviđene. Karađorđevići su uvek poštovali narodnu volju, poštovali svoju otadžbinu i tako će biti u budućnosti. To je i dužnost i obaveza.

Princeza Danica otkrila nam je da je titula koju nosi istovremeno velika čast, ali i odgovornost.

– Dinastija Karađorđević nosi tradiciju, vrednosti kao i istorijski značaj koji izuzetno poštujem. Kroz svakodnevni rad svoju poziciju stavljam u svrhu vrednosti koje podržavam. Bavim se temama za koje smatram da su značajne i podržavam organizacije, udruženja i pojedince kojima je to najpotrebnije. Na taj način dajem svoj doprinos našem društvu.

KARAĐORĐEVIĆI: Stefan će uvek biti spreman da služi svom narodu

Princ Stefan Karađorđević pre nekoliko meseci napunio je tri godine. On je osma generacija kraljevske kuće i četvrti je naslednik trona. Zato smo pitali njegove roditelje koji bi mu savet dali ako bi jednog dana postao srpski kralj.

 – Odnos prema precima i nasleđe su dva najvažnija principa u svim kraljevskim Kućama. Velika je dužnost na nama koji po rođenju stičemo odgovornost za nastavak dinastije Karađorđević, koja ima veliki istorijski značaj za našu zemlju. Učićemo našeg sina Stefana da hrabro i ponosno nosi svoje prezime i da uvek bude spreman da služi svom narodu, ukoliko se ukaže prilika da vlada svojom zemljom, baš kao sto su to činili njegovi slavni preci – rekao nam je princ Filip Karađorđević.Majka mladog princa, princeza Danica Karađorđević, kaže da su baš zato insistirali na tome da njihov sin odrasta u Srbiji.

– Stefanovo odrastanje u Srbiji je značajno upravo zato što želimo da od najranijeg detinjstva u neposrednom i živom kontaktu stiče saznanja u oblasti istorije i kulture svoje zemlje, i da oseti pripadnost svom narodu, da upozna mentalitet ljudi. Takođe, da se upozna sa delom i zaostavštinom svojih predaka i istorijom velike porodice kojoj pripada. U tom kontekstu bi Stefan, ukoliko se jednog dana i ostvari, bio spreman da obavlja svoje dužnosti na najvišem nivou.

PRINC FILIP: Ogroman je spisak zaslužnih ličnosti našega naroda

Priča o mogućem budućem mladom kralju dovela nas je i do serije „Aleksandar od Jugoslavije“. Zato smo pitali princa Filipa kakvi su njegovi utisci i kako je, prema njegovom mišljenju, tu prikazana istorija porodice Karađorđević. Naravno, dotakli smo se i ostalih ličnosti iz srpske istorije koje su manje ili više danas zapostavljene.

– Seriju još nismo do kraja pogledali, tako da ne mogu da komentarišem. Što se tiče istorije moje porodice, tu se oslanjam na činjenice. Posebno one vezane za mog čukundedu kralja Petra I i pradedu kralja Aleksandra I, kao i njihov značaj u istoriji naše zemlje. Veoma ozbiljno promatram istoriju svoje porodice. Što više saznajem o njoj poštovanje prema precima i prezimenu koje nosim je veće. Međutim, istorijske činjenice vezane za moju porodicu moraju da se stave na svoje mesto. Potrudiću se da zaštitim svoje ime i ugled svojih predaka.

Smatram da se o liku i delu mojih predaka u našoj istoriji ne govori sa puno adekvatnih činjenica. Postoje mnoge zablude i neistine koje se vežu za moje pretke. Te neistine treba razobličiti, i ja ću raditi na tome. Mislim da je moj predak, Knez Aleksandar Karađorđević, sin Vožda Karađorđa, takođe nepravedno na svojevrsnom rubu naše istorije.

Naravno, slično je i sa ličnostima iz drugih dinastija ali i sa brojnim drugim istorijskim ličnostima. Raduje me da se poslednjih godina sve više piše i priča o Milunki Savić na primer, o vojvodi Petru Bojoviću… Mislim da bismo i Dositeju Obradoviću mogli da posvetimo mnogo više pažnje i poštovanja. Zaista, ogroman je spisak velikih i zaslužnih ličnosti našega naroda. Moramo probuditi kolektivnu svest da njihova velika dela i žrtve koje su dali za našu budućnost, obavezuju sve nas, da se njihova imena i njihove žrtve ne zaboravljaju.

Karađorđevići su pokrovitelji brojnih organizacija i dešavanja. Ipak, mnoge iznenađuje to što je princeza Danica pokrovitelj ženskog fudbalskog kluba „Kraljica Marija“. Zanimalo nas je kako je došlo do toga da postane zaštitnica ovog sportskog tima.

– Pokroviteljstvom ŽFK „Kraljica Marija“ želim da poručim da podržavam mlade da se bave sportom. Fizička aktivnost je veoma značajna za razvijanje i zdravo odrastanje dece, kroz timski rad. Smatram i da je jako važno da postoji ženski sport. Na taj način se smanjuje nejednakost koja može da postoji između dece i polova, što potvrđuje jedan od meni važnih ciljeva koje naše društvo treba da dostigne, a to je rodna ravnopravnost.

PRINCEZA DANICA: Dela srpske likovne umetnosti su biser našeg nasleđa

Podržava ženski sport, ali umetnost je i dalje značajan deo života princeze koja je ćerka velikog srpskog slikara Milana Cileta Marinkovića. Brend Dana MAAR naše princeze poznat je po izvanrednim kolažima. Zapitali smo se kako bi izgledao kolaž kojim bi predstavila našu Srbiju.

– Kolaž na temu Srbije bi bio sačinjen od sklopa divnih predela, kolorističkih motiva sa narodnih nošnji za svaki deo Srbije, tu bi se našli i likovi pesnika, umetnika i znamenitih ličnosti koje ne smemo zaboraviti. Svakako bi bilo elemenata hrane, koja je neizostavan deo naše tradicije i kulinarske kulture. Još kada bi taj kolaž mogao da poseduje i zvuk, tonovi naše izvorne muzike bili bi značajan deo tog autentičnog kolaža.

Zato je princeza prava osoba koja može da nam otkrije koja su dela, prema njenom mišljenju, najvažnije umetničko nasleđe Srbije.

– Odrasla sam uz oca velikog umetnika, umetnica sam, grafički dizajner i kolažista. Još od gimnazije u Parizu, imam veliku ljubav prema istoriji umetnosti, posećujem izložbe i dešavanja u oblasti umetnosti. Posebno volim srpsku likovnu umetnost, koja je po svemu autentična i u kojoj se nalaze biseri našeg nasleđa. Izdvojila bih delo maestralnog Uroša Predića „Kosovka devojka, ulje na platnu, 88 x 115 cm, 1919”.

Jedno je sigurno – Karađorđevići vam preporučuju da obiđete OPLENAC!

Princ Filip je našim čitaocima preporučio šta sve treba da posete kako bi najbolje upoznali Karađorđeviće.

– Naravno da je tu Crkva Svetog Đorđa na Oplencu, mauzolej i zadužbina porodice Karađorđević, zatim Radovanjski Lug, mesto gde je ubijen i sahranjen Vožd Karađorđe pre nego sto su njegovi ostaci preneseni na Oplenac. I Marićevića jaruga u Orašcu. Mesto gde su ustanici stvorili uslove za sazrevanje nacionalne svesti Srba, njihove potrebe za oslobođenjem od viševekovne turske vlasti i stvaranje samostalne srpske države. Naravno, preporučujem svima da posete Kosovo i Metohiju. Nedavno sam posetio prizrenski i orahovački kraj. Očaran sam i ponosan duhovnim i kulturnim nasleđem koji mi kao narod imamo na Kosovu i Metohiji.

Princeza Danica vam preporučuje da bolje upoznate našu zemlju tako što ćete putovati po njoj, ali i upoznavati ljude i običaje.

– Zemlja se najbolje upoznaje kroz putovanja, kontakte sa ljudima, predelima i običajima. Srbija ima prelepu prirodu, i veoma je teško od mnogobrojnih mesta izdvojiti samo tri destinacije. Izdvojila bih nekoliko bisera naše zemlje : Đerdapsku klisuru, Đavolju Varoš i, naravno, Oplenac.

Možda vam se svidi

Nema komentara