Loading...

NEBOJŠA VIŠKOVIĆ: Kod nas još živi sportska kultura ulice

Nebojša Višković

Godinama se već zna – tenis nije tenis, ako se ne čuje njegov glas. Sportski komentatori su ljudi koji, po mišljenju mnogih, imaju rajski posao. Gledaju sportske mečeve, „ćaskaju“ o tome – doduše sami sa sobom… i za to ih plaćaju. Ipak, da to nije baš tako lagano, dokaz su i reči jednog od naših najpoznatijih sportskih komentatora. Nebojša Višković pričao je za „Oseti Srbiju„, o svom poslu, sportu i, naravno, Srbiji.

Trenirali ste fudbal i tenis paralelno, skijali ste (i tako polomili fibulu)… Završili ste Višu trenersku školu i važite za vrhunskog sportskog komentatora. Da li postoji sport u koji se ne razumete ili ga nimalo ne volite – i zašto?

Ne postoji sport koji ne volim, samo oni koje pratim sa manjom pažnjom. To su uglavnom sportovi bez lopte. Šta ću, navučen sam na lopte svih veličina, od najmanjih nogu ih šutiram i trčim za njima.

Kako objašnjavate to da je Srbija, premda mala zemlja, sportska velesila i da odavno nižemo uspehe u raznim sportovima?

Geni, urođeni takmičarski duh. Kod nas još uvek postoji „sportska kultura ulice“. Dok u ostalim zemljama klinci uglavnom ceo dan sede za kompjuterom na igricama, ovi naši i dalje dosta vremena provode na terenima. Ali na žalost, tu se polako izjednačujemo sa svetom.

NEBOJŠA VIŠKOVIĆ:

Nisam optimista što se tiče srpskog fudbala

Nebojša Višković
Foto: Privatna arhiva

Kad će, prema Vašem mišljenju, Srbija biti sila i u fudbalu i šta nam fali da i tu briljiramo?

Nije šta nam fali, nego čega je previše. Mafijaša i kriminalaca koji rukovode klubovima i fudbalerima. Privatizacija je jedini način postepenog ozdravljenja. Naravno, pre toga je neophodno usvojiti zakon o sportu, a sve to će biti jedna duga procedura. Nisam baš optimista.

Koji je najteži deo Vašeg posla, a čemu se najviše radujete?

Iskreno, polako počinje da me zamara priprema za komentarisanje sportskih događaja. Dugo sam već u ovom poslu, a i dalje osećam potrebu studiozno da se pripremim. Putovanja su, naravno, onaj lepši deo, mada i tu već osećam neko zasićenje. Sve više vremena volim da provodim sa porodicom i prijateljima.

Nebojša Višković
Foto: Privatna arhiva

Koji sportski komentator je Vaš uzor? Čije prenose Vi najviše volite da slušate ili da čitate?

Nisam imao uzora, ali sam poštovao sve komentatore starije garde koji su bili pioniri ove profesije kod nas. Danas, ima dosta kolega koje veoma poštujem, nije korektno da nekog izdvajam.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

Preporučite našim čitaocima tri destinacije u Srbiji koje svako od nas treba da vidi i oseti.

Srbija ima mnogo lepota, uglavnom nedovoljno eksploatisanih. Na primer, Golubac i tamošnja tvrđava. Obavezno posetiti. Zatim, rezervat Uvac koji deluje nestvarno, a od manastira mene je posebno impresionirao Manasija.

Zabranjeno preuzimanje, kopiranje ili bilo kakvo drugo korišćenje teksta ili fotografija bez dozvole sajta Oseti Srbiju. Pročitajte Uslove korišćenja.

Možda vam se svidi

Nema komentara