Loading...

NENAD OKANOVIĆ: „Dobro nas je opisao Arčibald Rajs“

Nenad Okanović

Već skoro dva meseca bioskopi u Srbiji puni su uplakanog naroda. Toliko se prikazuje novi domaći film „Zaspanka za vojnike“. A u njemu, pored mnogo maestralnih likova i odličnih glumaca, gledamo i vojnika Tasu. Pratimo kako šaljivo komentariše rat, jer je iskusan na bojištu, ali i kako krade jabuke – jer zna šta je glad u rovovima. Njegov lik tumači čuveni glumac Nenad Okanović.

Nenad Okanović
Foto: Privatna arhiva

Proslavio ga je lik sina Dragana u seriji „Selo gori, a baba se češlja„, a potom smo ga zavoleli i u brojnim predstavama, televizijskim i filmskim ostvarenjima.

Nenad Okanović govorio je za „Oseti Srbiju“ o „Zaspanki“, glumi, Srbima i Srbiji.

  • Od sina Dragana pa do večitog vojnika Tase u“Zaspanki“… Vaša karijera je bogata predstavljanjem Srba na malom ekranu i velikom platnu. Koje biste čuvene Srbe voleli da odglumite?

Ima toliko znamenitih Srba koje bi mi bila čast da odglumim, ali ipak treba biti realan i imati u vidu i fizičke predispozicije glumca kako bi se lik što vernije prikazao. Tako ja nikako ne bih mogao igrati Nikolu Teslu a da to ne ispadne komično. Šteta 🙂

NENAD OKANOVIĆ: Stranci bi teško razumeli srž i duhovitost naših filmskih replika

  • Kad smo već kod Tase i „Zaspanke za vojnike“ – kakav je osećaj učestvovati u takvom projektu? Da li će „Zaspanka“ postati „Marš na Drinu“ 21. veka?
Nenad Okanović
Foto: Promo

Verujem da hoće. „Zaspanka za vojnike“ je veliki istorijski film, a ujedno je topao, emotivan i blizak gledaocu. Istorija odavno nije bila u fokusu srpskog filma, a smatram da je za identifikaciju jednog naroda neophodna tema.

  • Slavna srpska heroina Milunka Savić je Vaša prabaka. Možete li sa nama da podelite neku priču o njoj koja je Vama najdraža?

Milunka Savić je prava srpska heroina, predana, skromna i požrtvovana do svog sudnjeg dana. Malo je poznato da je od svoje skromne plate čistačice, a kasnije još skromnije penzije, iškolovala 30 siročadi.

  • Kad biste morali da opišete Srbiju i Srbe strancima nekom replikom iz naše kinematografije – koja bi nas, prema Vašem mišljenju, najtačnije prikazala?

Ma, teško da bi razumeli srž i duhovitost replika iz naših filmova. Počev od ostvarenja po scenariju Dušana Kovačevića, preko Kusturičinih filmova… Pade mi na pamet replika koju nažalost pokojni Manda izgovara u Dragojevićevom filmu „Lepa sela lepo gore“:

„Onomad sam gledao na televizoru… Je l’ znaš ti, nesrećo, da su Srbi najstariji narod. Dok su Švaba i Englez i Amerikanac pre… šesto godina jeli svinju s rukama, mi (Srbi) smo imali ovo (pokazuje na viljušku). Na srpskom dvoru mi s viljuškom – boc, a Švaba s rukama… „

Mada ne verujem da bi shvatili na pravi način.

Nenad Okanović
Foto: Privatna arhiva

Okanovićeva molba – ne bacajte smeće gde stignete

  • Čuvena pesma kaže da „niko nema što Srbin imade“… šta je to što nas razlikuje od drugih naroda?

Nismo mi mnogo drugačiji od drugih, ma koliko tvrdili da jesmo. Naravno, postoje nijanse u mentalitetu i navikama koje nas čine donekle svojim. Imamo zanimljive običaje, jezik i kulturu. Imamo izuzetno sportski talentovanu naciju. Imamo inat. Kreativni smo, duhoviti i društveni. Ali, lenji i pomalo naivni. Dobro nas je opisao Arčibald Rajs. I stalno tražimo različitosti umesto da se fokusiramo na međusobne sličnosti i da svako gleda svoja posla.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

  • Preporučite našim čitaocima koje tri destinacije u Srbiji treba da posete kako bi još više zavoleli našu zemlju?

Moj kraj obavezno! Sokograd i Etno selo „Vrhpolje“ na Drini kod Ljubovije. E, to vam je raj! Lepa je Srbija. Evo još dve destinacije na prvu loptu: Srebrno jezero i Rtanj. I molba da ne bacaju smeće gde stignu.

Zabranjeno preuzimanje, kopiranje ili bilo kakvo drugo korišćenje teksta ili fotografija bez dozvole sajta Oseti Srbiju. Pročitajte Uslove korišćenja.

Možda vam se svidi

Nema komentara