Loading...

VANJA GRBIĆ: Igranje za Srbiju je privilegija vredna življenja

Vladimir Vanja Grbić

Zna se – odavno već – kad se kaže muška odbojka, u glavi nam je jedna porodica iz Kleka. Dala je srpskom sportu trojicu genijalaca – oca i dvojicu sinova. Miloš Grbić je bio odbojkaški reprezentativac i na Evropskom prvenstvu u Beogradu 1975. godine osvojio je bronzu. Njegov mlađi sin Nikola nekada je bio kapiten, a danas je selektor muške srpske odbojkaške reprezentacije. Stariji – Vladimir uletao je u tribine da bi stigao loptu, a na terenu je uvek davao sve od sebe – i više od toga.

O tome šta znači nositi boje svoje zemlje na dresu, gde je odbojka danas, a i kakvi smo mi Srbi za „Oseti Srbiju“ govorio je Vladimir Vanja Grbić.

• Sa reprezentacijom ste osvojili 14 medalja, a titula najboljeg često je stajala uz Vaše ime. Koju utakmicu sa reprezentacijom ćete uvek pamtiti i zašto?

Finale Olimpijskih igara. Ostvarenje dečačkog sna.

View this post on Instagram

A post shared by Vladimir Grbic (@vladimir_grbic) on

• Vaš otac Miloš bio je kapiten tima koji je osvojio prvu evropsku medalju za jugoslovensku odbojku, a mlađi brat Nikola je danas i selektor reprezentacije Srbije. Šta je to što Grbiće vuče ka odbojci toliko da ste brat i Vi članovi odbojkaške Kuće slavnih?

Želja za dokazivanjem, izazov, ponos i dostojanstvo u predstavljanju svoje zemlje i svog naroda. To je privilegija vredna življenja.

VANJA GRBIĆ: Tehnički pismeni igrači su retkost

Završili ste igračku karijeru 2009. godine, recite nam gde je odbojka danas u odnosu na vreme kada ste Vi bili na terenu?

Drugačija je. Igra se jača, brža i manje tehnička odbojka. Dominantne su fizičke predispozicije i tehnički pismeni igrači danas su retkost.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

• Poznati ste po žestokoj naravi na terenu. Ali kad se okrenete od odbojke, u ruci su Vam štap, mamci i plovci… Otkud ljubav prema ribolovu – sportu za koji je možda i najvažniji čekati mirno i strpljivo?

Ribolov je moja druga polovina Zena. Nešto što me spaja sa prirodom, onom u kojoj se osećam kao svoj na svome. Daleko od ljudi. gužve. stresa. Taj adrenalin nadmetanja sa vodenim kolosima koje ću nakon hvatanja vratiti u njihovo okruženje ostavljajući ribi mogućnost da poraste ili se razmnožava.

Supruga Sara rodila Vam je četvoro dece. Šta je najbitnije što pokušavate da naučite ćerke, a šta želite da od Vas nauči Vaš sin?

Ne bih rekao da je rodila meni, rodila ih je nama. Lazar je još mali, nema još tri godine, ali pokazuje svoj karakter. Mudrac je. I ozbiljan zadatak za vaspitavanje. Ćerke su veoma različite. Naravno, njihovo vaspitavanje ne može biti kao naše. Vreme je drugačije. Ali, principi i vrednosti se prenose da znaju šta je pravo i čemu treba da teže.

VANJA GRBIĆ: „Vreme se promenilo“

Veliki ste patriota i poznato je koliko volite Srbiju. Koliko je to bitno za sportistu koji je odabran da igra za reprezentaciju svoje zemlje?

To je najvažnije. Ukoliko sportista ne oseća svoju misiju igranja za nacionalni tim kao posebnu čast ne treba ni da igra za reprezentaciju. U razgovoru sa tadašnjim predsednikom na pitanje šta bih dao da ponovo siđem na teren rekao sam: „Dao bih sve svoje preostale godine života da mogu da igram još pet u dresu svoje zemlje“. Ali… nismo svi isti. Vreme se promenilo. 

Šta najviše volite kod Srba, a šta Vam u našem mentalitetu najviše smeta?

– Isto ono što volim to mi i smeta. E, to smo mi!

Preporučite našim čitaocima tri destinacije u Srbiji koje svako od nas treba da vidi i oseti.  

Zapadna Srbija – Zlatibor, Tara, Perućac, Uvac… Gornje podunavlje – Apatin, Bezdan, Kupusina, Sombor… Đerdap… Golubac… Niš…

Zabranjeno preuzimanje, kopiranje ili bilo kakvo drugo korišćenje
teksta ili fotografija bez dozvole sajta Oseti Srbiju.
Pročitajte Uslove korišćenja.

Možda vam se svidi

Nema komentara