Loading...

POKLADNI MASKENBAL: Razlog više da obiđete Svilajnac

maskenbal deca

U nedelju 10. marta u Svilajncu održava se 11. Pokladni maskenbal.

Poslednja nedelja pred veliki post se zove „bela nedelja“, a poslednji dan ove nedelje „bele“ ili „sirene“ poklade. Poklade su dan za praštanje i veselje. Otud i svilajnački Pokladni maskenbal u beloj nedelji, jedna od najvedrijih manifestacija u Srbiji.

Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica. Narod se od njih štitio na simbolične načine – belim lukom ili paljenjem obrednih vatri („olalija“).

Foto: Svilajnac.rs

Velika pokladna povorka kreće iz Parka evropskog prijateljstva u 11 časova. Šetnja se završava na Trgu Stevana Sinđelića uz pokladnu vatru, posluženje i zabavni program.

Na velikoj bini nastupiće žongleri, štulari, balonari i mladi talenti. Biće predstavljene i najzanimljivije maske. Prisutne će zabavljati Ljuba Stanković, pobednik „Pinkovih zvezdica“.

Pokladni maskenbal donosi još jednu lepu vest za naše hrabriše. Na taj dan ulaz u Dino-park Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu je besplatan, pa je to još jedan razlog da pođete na izlet do ovog grada!

Više o Prirodnjačkom centru u Svilajncu možete saznati na našem sajtu.

Možda vam se svidi

Nema komentara