Loading...

TOP 10 dečijih emisija koje svako dete u Srbiji treba da gleda

Top 10 dečijih emisija

Da bi se Srbija osetila i volela od malih nogu, bitno je da mališani na vreme počnu da čitaju srpsku književnost. Zato smo vam već predstavili Top 10 dečijih knjiga koje bi svako dete u Srbiji trebalo da pročita. Međutim, podjednako je važan i kvalitetan televizijski program. Zbog toga je pred vama izbor top 10 dečijih emisija koje treba da puštate svojim hrabrišama.

Zaronili smo u sećanja iz detinjstva i prisetili se emisija zbog kojih smo netremice piljili u male ekrane… To su ona televizijska ostvarenja zbog kojih su ulice bile puste, a u domovima je vladala tišina. I stari i mladi bi se nacrtali ispred televizora i uživali u kultnim kadrovima.

Pred vama je spisak top 10 dečijih emisija o (u) Srbiji i Srbima.

1. „Neven“

„Pitam se, pitam“ izgovara Olivera Marković u ovoj seriji uz koju su odrastale mnoge generacije. Kultna dečija emisija snimala se od 1973. godine u produkciji Radio televizije Beograd i emitovala na programu JRT-a. Rađena po motivima dela čuvenog Jovana Jovanovića Zmaja čiji je lik tumačio Mića Tomić.

Snimljeno je 26 epizoda. Prvi serijal rađen je u crno-beloj, drugi u kolor tehnici. Režiser je bio Timoti Džon Bajford. Serija je snimana na majuru Vizić, u blizini Novog Sada, u dekoru i kostimima sa kraja 19. veka.

2. „Poletarac“

Reč je o još jednoj dečijoj obrazovnoj seriji iz „kuhinje“ Televizije Beograd, koja je emitovana 1980. godine. Scenario su pisali reditelj Timoti Džon Bajford i Mila Stanojević Bajford, na osnovu istoimenog dečijeg lista koji je uređivao Duško Radović. List je prestao da izlazi 1975. godine, a snimanje je počelo četiri godine kasnije.

Serija je namenjena deci, sa namerom da im nenametljivo i zabavno – kroz pesmu, vic ili skeč objasni neke osnovne pojmove o životu i odnosima u svetu koji ih okružuje. Deca kroz seriju uče o brojevima, kako se gleda na sat, kako se crtaju životinje…

Za seriju Poletarac napisano je preko pedeset songova koje izvode naši poznati muzičari: Đorđe Balašević, Đorđe Marjanović, „Sedmorica mladih“, „Laboratorija zvuka“, „S vremena na vreme“. U Poletarcu se pojavljuju i najpoznatiji sportisti tog perioda.

3. „Na slovo, na slovo“

Tog 16. oktobra 1963. godine, tačno u 18.45 na Prvom programu RTB-a, otpočelo je prikazivanje slavnog dečjeg TV serijala “Na slovo na slovo”. Snimano je po tekstovima Duška Radovića, u režiji Vere Belogrlić i sa Mićom Tatićem u glavnoj ulozi.

Mića i lutak – Aćim, bili su dva drugara, a društvo su im pravili Loška, Ostoja, Paja i Lola, Morski vuk i Veliki laf koje su tumačili glumci Đuza Stoiljković, Predrag i Dragan Laković, Vlasta Velisavljević, Lola Novaković…

4. „Kocka, kocka, kockica“

Ova obrazovna televizijska serija Televizije Beograd emitovana je od 1974. do 1993. i ponovo 2005. U glavnoj ulazi pojavljuje se Branko Milićević, koji je baš zbog ove serije i dan-danas poznat kao Branko Kockica. Snimljeno je više od 250 epizoda.

Redakcija obrazovnog programa Televizije Beograd je 1972. godine započela istraživanja po vrtićima, razgovarajući sa vaspitačima i decom, da bi došlo do prave formule za dečju seriju. Koncept prve epizode emitovane 27. novembra 1974. pripreman je godinu dana. Cilj emisije je bio da kroz igru odgovori na što više dečjih pitanja. Branko Kockica je delovao kao vaspitač deci koja bi učestvovala u snimanju emisije.

Emisija je karakteristična po svom žargonu i uzrečicama. Na primer, Milićević se uvek obraća deci sa „drugari“, a kolektivni uzvik im je „tata-ta-tira“.

5. „Priče iz Nepričave“

Prema mišljenju mnogih, ovo je najslađa dečija serija na našim prostorima. Snimana je 1983. godine u selu Nepričava, a glavne uloge tumače Milena Dravić i Zoran Radmilović.

Uz odjavnu špicu pevali su: „I brežuljci i nebesa plava, bela stada ko beli oblaci, to je bilo selo Nepričava, to su bili slavni Nepričavci. Hvala plugu, gunju i opanku, što još drže taj svet iskričavi, doviđenja na nekom proplanku, u čudesnom selu – Nepričavi.“

6. „Zooteka“

Deo obrazovnog programa RTS bila je i slavna „Zooteka“. Emisija o životinjama emitovala se devedesetih godina. Voditelj je bio glumac Nenad Nenadović, a stalni gost i saradnik čuveni „brka Aca“ – Aleksandar Pantelić.

7. „Mitovi i legende“

Emisija profesora Vladete Jankovića posvećena je grčkoj, rimskoj i starozavetnoj mitologiji. Iako nema srpske istorije, za naše hrabriše je veoma važna jer se na slikovit i bajkovit način prikazuju legende o kojima će mališani tek učiti.

Da ne pominjemo i to da se o najznačajnijim mitovima svetske baštine govori jednostavnim, ali lepim i kvalitetnim srpskim jezikom kakav je, nažalost, sve ređe čuti na našim televizijama.

8. „Muzički tobogan“

Kultna emisija s voditeljem Minjom Subotom i uvodnom pesmom “Muzika je sve što mrda“, počela je da se snima 1980. godine. Škole su se nadmetale u poznavanju muzike kroz sviranje, pevanje, igranje i opšte znanje. Sponzor je bio Bambi, pa su se, simbolično, poeni merili u bambijima. Joca Adamov bio je zadužen za muzičku podršku i sviranje kompozicija kao što su “Pesma leti po svetu, kroz Pariz, London i Beč”.

9. „Fazoni i fore“

Kultna emisija za decu nastala je 1985. godine. Za cilj je imala neozbiljan i neposredan pristup ozbiljnim temama. Scenarista je čuveni dečiji pisac Ljubivoje Ršumović. Emisiju su krasili red pesme, red fazona i fora, legendarni Raša Popov kao pronalazač, kao i dve ljupke male dame sa Mirjanom Karanović koja im se obraća sa „sestro slatka“… M

uziku su isprva radili Vlada Divljan i Gile iz Električnog orgazma. Emisija se prikazivali i devedesetih, sa pauzama. Zatim je ponovo pokrenuta 2016. u novom ruhu, sa Vukom Ršumovićem kao režiserom.

10. „Pustolov“

Milan Lane Gutović u ovoj seriji tumači pustolova istraživača. U svakoj epizodi otkriva nove svetove i pojave kod dalekih naroda. On, najpametniji, najotvoreniji, najradoznaliji Pustolov stigao je do dalekih svetova, dimenzija, vremena. Pijuckao je sok od bodljikavog kaktusa, puštao mrak iz slavine i promaju iz kaveza. Nosio je svoje safari odelo i vodio nas u nezaboravne avanture.

+ BONUS ZA USPAVLJIVANJE: „Laku noć, deco“

Davno pre Pepe Praseta, Teletabisa i Sunđer Boba, klinci su se uspavljivali ovom emisijom. Kratkometražna dečija serija Redakcije programa za decu i mlade RTV Beograda, prvobitno se emitovala od 1989. do 1993. Urednik je bila Donka Špiček.

Serija sa lutkama – životinjama u šumi, bila je namenjena najmlađoj deci pred odlazak na spavanje. Životinje u šumi prikazane su kao jedna velika porodica, a glas su im pozajmljivali veliki srpski glumci od Dragana i Predraga Lakovića, Danice Maksimović, Đuze Stoiljkovića… Trajanje jedne epizode je bilo između 4 i 6 minuta.

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Miloš 3 godine pre Odgovor

    Hvala puno na artiklu, da li imate neke savremene emisije da preporučite za deco od 2010 pa na dalje.
    Poz Miloš