Loading...

TOP 10 dečijih knjiga koje svako dete u Srbiji treba da pročita

top 10 decijih knjiga

Da bi se Srbija osetila i volela od malih nogu, bitno je da mališani na vreme počnu da čitaju srpsku književnost. Zato smo za vas pripremili Top 10 dečijih knjiga koje bi svako dete u Srbiji trebalo da pročita. To su one knjige koje će im najjasnije približiti i objasniti našu istoriju, naš mentalitet…

Istražili smo ponude najpoznatijih izdavača… Pričali smo sa bibliotekarima i ljubiteljima knjiga… Zaronili smo u svoja detinjstva i prisetili se svih onih šarenih korica koje smo toliko voleli… I jedva smo sastavili spisak od tih 10 knjiga, jer ih ima toliko mnogo da je bio pravi izazov ograničiti se i odabrati ih tolicno.

Dakle, pred vama je spisak najboljih knjiga za decu o (u) Srbiji i Srbima, mada u njemu ima i više od 10 stavki (izvinjavamo se, šta ćemo). Napominjemo i da knjige nismo poređali od najbolje ka najlošijoj (loše ne postoje), već po uzrastu u kom ih valja čitati. Najpre smo naveli knjige za najmlađe hrabriše, a na samom kraju knjige za one starije klince.

Top 10 dečijih knjiga o (u) Srbiji

1. Srpske narodne bajke

(Laguna, 2017)

Prvo što svako dete u Srbiji treba da nauči jeste da – mašta i da veruje. A šta je bolje od buđenja takvih osećanja od bajki? I to srpskih narodnih bajki uz koje smo svi mi učili da čitamo. Učeći o svetu koji ne postoji, naše hrabriše će bolje osetiti svet oko sebe. Zapamtiće šta je najvažnije. Naučiće šta je ljubav, šta je hrabrost, a šta kukavičluk.

U ovom Laguninom izdanju objavljene su najbolje srpske bajke:

Čardak ni na nebu ni na zemlji • Nemušti jezik • Baš-čelik • Zlatna jabuka i devet paunica • Međedović • Đavo i njegov šegrt • Aždaja i carev sin • Zmija mladoženja • Usud • Ćela • Biberče • Carev zet i krilata baba • Tri prstena • Laž za opkladu • Devojka cara nadmudrila • U laži su kratke noge.

2. Jovan Jovanović Zmaj: „Ala je lep ovaj svet“ 

(Kreativna knjižara)

Naš voljeni Čika Jova Zmaj posvetio je ovu zbirku pesama najmlađim čitaocima. To, naravno, ne sprečava i nas starije da se prisetimo stihova koje smo toliko voleli. U ovoj knjizi preko sto najpoznatijiih dečijih pesmica podeljeno je kroz godišnja doba u četiri celine. Na kraju ove zbirke u izdanju Kreativnog centra nalazi se i Zmajev dramski tekst za lutkarsku predstavu „Nesrećna Kafina“.

3. Branko Ćopić: „Ježeva kućica“

(Kreativni centar)

Poema o Ježurki Ježiću nastala je pre čak 70 godina. Iz pera Branka Ćopića mališani će pratiti avanture malog bodljikavog lovca, lisice Mice, vuka, medveda i divlje svinje. Svima nam je ostala u sećanju Ježurkina čuvena rečenica – „Kućico moja, najlepši raju“! Mališani će zavoleti životinje, a uz ovu basnu naučiće se i pravim vrednostima koje svako u Srbiji treba da poštuje.

4. Budimir Nešić, Vanja Rupnik Račić:

„Olovka piše srcem“

(Pčelica)

Ova knjiga je popularna već decenijama. Vanja i Budimir išli su po vrtićima širom nekadašnje zemlje i ćaskali su sa decom o nekim, nama svakodnevnim, pojmovima. U knjizi su predstavljena dečija objašnjenja koja će i vas i vaše klince zasmejavati i oduševljavati, a pamtićete ih zauvek. Svi se sećamo onog čuvenog – „džemper je ono što obučeš kad je tvojoj mami hladno“.

top 10 decijih knjiga
Foto: Pixabay.com

5. Svetlana Velmar Janković: „Knjiga za Marka“

(Vulkan, 2013)

Čuvena srpska književnica te 1991. godine dobila je unuka Marka. Njemu je posvetila možda i najlepšu knjigu o srpskim vladarima. Devojčice i dečaci od tada pa do danas uživaju u sedam priča o srednjem veku u Srbiji i o vladarima iz perioda kada su bili deca. Bajkovite poruke o odrastanju današnjim hrabrišama šalju tadašnji tinejdžeri – Stefan Nemanja, Sveti Sava, Stefan Dečanski, Dušan Silni, knez Lazar, Despot Stefan i Kraljević Marko.

6. Branko Miloradović: „Beogradska mumija“

(Laguna, 2018)

Branko Miloradović dobio je nagradu Dositejevo pero za ovu knjigu. U njoj je glavni lik radoznali dečak Ogi. Njegov tata je arheolog i baš zato Ogija najviše na svetu zanima mumija koja se nalazi u Beogradu. Ona krije tajnu staru više od dve hiljade godina. Da li će je Ogi otkriti u magičnoj avanturi koja je pred njim?

7. Dejan Stojiljković, Vladimir Kecmanović: „Nemanjići“

(Laguna, 2017)

Za sve klince koji vole istoriju i bajkovite priče o našoj prošlosti. Dva čuvena pisca ukrstila su pera i ispisala trilogiju o rodonačelniku dinastije Nemanjić – slavnom velikom županu Stefanu Nemanji. To je priča iz tri dela – o dečaku koji je postao ratnik, ratniku koji je postao državnik i državniku koji je postao svetac.

8. Zoran Milekić: „Mali vojnik Velikog rata“

(Pčelica, 2018)

Veoma značajan dečiji istorijski roman pojavio se u godini u kojoj smo obeležili stogodišnjicu proboja Solunskog fronta. Mali vojnik Velikog rata je čuveni Momčilo Gavrić, dečak koji je sa samo 8 godina dobio čin kaplara. Ova priča je emotivna, potresna i poučna. Preporučujemo je malo starijoj deci koja su već zaronila u istoriju Srbije i svesna su svega kroz šta je naša zemlja prošla u Velikom ratu.

9. Gradimir Stojković: „Hajduk“

U serijalu o Gligoriju Pecikozi – Hajduku nalazi se devet knjiga. Sve su ovenčane najvažnijim nagradama iz oblasti dečije književnosti. Svih devet pustolovina godinama su među najčitanijim štivom za hrabriše u Srbiji. Uz Hajduka i njegovog druga Himalaju već decenijama se uživa. Sa njim se prvi put voli i preboli, sa njim se seli, letuje… I odrasta.

10. Momo Kapor: „Beleške jedne Ane“

Ova hronika u 26 glava najpre je bila objavljena u obliku kolumni u časopisu „Bazar“. Malo stariji klinci pratiće odrastanje jedne Ane i njenog najboljeg druga Suleta Blagoserivog. Svet posmatran iz ugla tinejdžerke, ispričan prepoznatljivim beogradskim žargonom i ilustrovan autorovom rukom, u isto vreme je i duhovita ali i nemilosrdna analiza jednog vremena.

top 10 decijih knjiga
Foto: Pixabay.com

BONUS:

Ne bi spisak Top 10 dečijih knjiga za klince u Srbiji mogao da se završi bez bonusa (ili dva, tri).

Svako dete u Srbiji treba bar nekoliko puta da pročita kultni „Poletarac„. Reč je o časopisu čuvenog Duška Radovića koji je izlazio dve godine. Objavljeno je ukupno 19 brojeva, a u redakciji su bili slavni pesnici, pisci i likovni umetnici. „Poletarac“ je kasnije objedinjen u jednu knjigu, pa još malo kasnije podeljen u četiri – po godišnjim dobima. Danas se može naći u prodaji kao antikvitetna knjiga, ali ako je nađete – ne časite časa i obradujte svoje hrabriše ovom ‘lektirom’.

Opus najpoznatijeg Ljubiševca – Ljubivoja Ršumovića Ršuma obavezan je za sve klince u Srbiji. Uz njegove pesme se odrasta, one se pevuše i doveka ostaju nam urezane u pamćenje.

A kad smo već kod Ršuma, ne možemo da zapostavimo najznačajniju knjigu dečije srpske poezije – „Petorica iz srpskog„. Pisala ju je čuvena petorka TEROR – Trifunović, Erić, Ršumović, Odalović, Radulović. Pesme su pisali tematski, dopisujući se i nadmudrujući se stihovima.

A sad – trk sa spiskom u knjižaru i kod bukinista i nađite svojim hrabrišama štivo koje će ih naučiti da valjano osećaju i vole Srbiju.

Možda vam se svidi

Komentari (2)

  • Rade 5 godina pre Odgovor

    Svaka čast uredništvu sajta.
    Činite pravu stvar za Srbuju i građane Srbije.
    Želim vam sve najbolje.

  • […] bitno je da mališani na vreme počnu da čitaju srpsku književnost. Zato smo vam već predstavili Top 10 dečijih knjiga koje bi svako dete u Srbiji trebalo da pročita. Međutim, podjednako je važan i kvalitetan televizijski program. Zbog toga je pred vama izbor top […]