Loading...

TAKO KAŽU STARI: Šta znači kad nas nešto svrbi i slična verovanja

Šta znači

Odrastanje u Srbiji, naročito na selu ili kad smo okruženi bakama i dekama, znači da svi dobro upamtimo šta znači kad nam se nešto dešava.

U trenucima kad nas nešto zasvrbi, najčešće se upitamo šta li to znači. Isto važi i za tikove – kad nam „igra“ oko. Kao i za štucanje, čmičkove i ostale telesne (nus)pojave. Naravno, šta znači objasne nam i kad sednemo na neko „pogrešno“ mesto.

Reč je, naravno, o sujeverju. Stari su se time „tešili“ ako se udare ili su se šalili sa mlađima, ali to je ostalo u tradiciji našeg naroda. I često nam budi i nadu. Optimistično verujemo da će se nešto dobro desiti, ako verovanja tako kažu.

Pokušali smo da sakupimo što više ovakvih umotvorina, a vi nam u komentarima javite ako znate još neke.

Šta znači?

SVRAB

Kažu stari da ćemo se obradovati ako nas svrbi brada.

Svrab na dlanovima najavljuje novčane transakcije. Veruje se da ćemo dobiti novac ako nas svrbi levi, odnosno da ćemo dati novac ako nas zasvrbi desni dlan. Međutim, postoji verovanje i da to zavisi od toga da li smo levoruki ili desnoruki. Ako se levom daje novac, a leva zasvrbi, onda je to dobitak – i obrnuto.

Kad zasvrbi nos, stari veruju da ćemo se svađati ili naljutiti. Kaže se da tad neko treba da nas tri puta „udari“ po nosu da se ta „magija“ poništi. U nekim krajevima se na „svrbi me nos“ šaljivo odgovara „a mene pesnica“.

Magarac
Foto: Pixabay.com

Šta znači kad nas svrbe uši? Mame deci šaljivo odgovore da će pasti kiša jer magare češe uši. Međutim, ako vas svrbi levo uvo neko vas ogovara. Svrab na desnom kaže da vas neko negde u tom trenutku hvali.

Kiša će pasti i ako vas svrbi neki stari ožiljak.

Ako vas svrbe tabani negde ćete otići. Ako je posredi levi taban – onda ćete negde otputovati, ako je desni – nećete nigde daleko.

Svrab u levom laktu kaže da ćete uskoro dobiti uzbudljive vesti. Desni, pak, nagoveštava tužne vesti.

Dobro je kad mlade zasvrbe prsti, to je znak da će se uskoro veriti ili venčati.

Ako vas svrbe leđa bolje ne govorite to nikome. Kažu stari da to vaše telo naslućuje batine.

„IGRANJE“

Već se odavno zna da umor, čitanje i dugotrajno gledanje u ekrane računara ili mobilnih telefona mogu da izazovu miokimiju. Reč je o nevoljnom treperenju gornjeg ili donjeg kapka.

Ipak, ako pitate baku ili deku šta znači to – reći će vam da ćete plakati. Ako igra desno – krenuće vam suze radosnice. Titranje levog oka znači da ćete plakati od tuge.

Ako vam igra obrva znači da ćete videti dragu osobu.

Titranje donje usne znači da ćete se ljubiti.

UDARAC

Kažu da se udarcem o lakat prizivaju gosti. Mada, negde se veruje i da je to znak da vas neko želi. Bake su nas učile da kad se udarimo u lakat moramo obavezno da zamislimo želju, ali nikako da se uhvatimo za bolno mesto.

Postoji, naravno, verovanje da ima razlike u tome koji ste lakat udarili. Levi lakat najavljuje drage goste, a desni neželjene.

I JOŠ…

Ako štucate – neko vas ogovara. Isto važi i za ono kad osetite da vam „gore“ obrazi.

Čmičak na oku kaže da ste se zamerili nekoj trudnici.

Ako ste se ujeli za jezik – nešto ste slagali.

A NE VALJA…

Ne valja da udarate muško dete metlom – kaže se da se neće oženiti.

Tako se ni devojka neće udati ako sedi na ćošku od stola.

Ne valja preskakati dete, da ne ostane malo.

Naravno, ne valja ni ustati na levu nogu, jer će nas nervoza pratiti ceo dan.

Možda vam se svidi

Komentari (2)