Loading...

VERICA RAKOČEVIĆ KUZMANČEVIĆ: „Dugo smo čeznuli za onim preko plota“

Verica Rakočević

Kad u Srbiji neko kaže „žena zmaj“ vrlo je verovatno da misli baš na našu sagovornicu. Ubrajaju je u najuspešnije i najpopularnije srpske dizajnere, važi za nekoga ko nema dlake na jeziku i definitivno je jedna od najodvažnijih žena u Srbiji. To je dokazala nebrojeno puta, rušeći prepreke i predrasude. Verica Rakočević Kuzmančević je, čini se, odavno sebi dala zadatak da bude večiti pobednik u svim životnim borbama. Zato je i logično da smo baš sa njom pričali o tome kako oseća Srbiju.

Za sajt „Oseti Srbiju“ Verica Rakočević Kuzmančević pričala je o svojoj karijeri, o modi, našoj tradiciji i mentalitetu.

• Važite za jednog od najuspešnijih srpskih dizajnera. Da li pronalazite nadahnuće u srpskoj tradiciji i šta Vas srpsko najviše inspiriše?

Od samih početaka bavljenja modom pečat brenda je neiscrpna inspiracija nasleđem zemlje u kojoj sam rođena. Inspiriše me gotovo sve, od starih zanata koji polako izumiru do fresaka, manastira i običaja.

• Gde je Srbija danas u odnosu na svetsku modu? Da li možemo da pratimo modne trendove i da li ćemo nekada moći da budemo novi Pariz, Milano ili Njujork?

Volela bih, ali ne verujem da će to biti u skorijoj budućnosti. Paradoks je da imamo mnogo talentovanih dizajnera koji sastavljaju kraj sa krajem i potpuno bezvredne osobe koje su svojim neznanjem ali velikim materijalnim mogućnostima zauzeli mesto prvih. Razlog tome je to što sistem nije ozbiljno shvatio važnost mode u biznisu i nema regulative koja bi omogućila realizaciju projekta MODABIZNIS.

• Zašto, prema Vašem mišljenju, mladi u Srbiji sve manje poštuju tradiciju i šta uraditi da se taj trend promeni?

Jedan od glavnih razloga je nedostatak nacionalne svesti u pozitivnom kontekstu. Dugo smo bili izolovani, čeznuli za onim što je preko plota misleći da prihvatanje istog znači biti uspešan. Kopija onoga što u svetu postoji je samo mizerni pokušaj da budemo ono što nikada nećemo biti. Moj veliki uspeh na Nedelji Visoke Mode u Rimu je zaslužan i činjenici što sam im deo našeg nasleđa pokazala kroz savremeni kostim. To je bilo nešto što su oni prvi put videli, nepoznato, novo i iznenađuje količina oduševljenja koje je izazvala.

• Da postoji vremeplov i da možemo da se vratimo u prošlost, koje biste srpske istorijske ličnosti najviše voleli da ‘obučete’?

Čučuk Stanu, Milenu Barili, kraljicu Jelenu Anžujsku.

• Poznati ste kao neko ko nema dlake na jeziku i ko se neprestano bori protiv privitimizma i predrasuda. Šta je to što Vam najviše smeta u srpskom mentalitetu, a čime se ponosite?

Beskrajno volim Srbiju i činjenica da sam mogla karijeru da nastavim u svetu – a nisam – govori o toj ljubavi. Nažalost, jako smo neuredan narod. Uništavamo lepotu koju nam je Bog dao svojom aljkavošću i ne cenimo na pravi način svoju istoriju. Ponosim se hrabrošću našeg naroda.

​• Preporučite našim čitaocima tri destinacije u Srbiji koje svako od nas treba da obiđe.

Stara planina, svi manastiri, meandri Uvca, Sirmijum, Medijana.

Možda vam se svidi

Nema komentara