Loading...

ČUVARKUĆA: Zašto farbamo jaje i čuvamo ga godinu dana?

Čuvarkuća-Vaskrs

Za Vaskrs, zna se, farbamo jaja. Na nama je da li ćemo ih farbati u sve moguće boje ili samo u jednu – crvenu. Da li ćemo ih ukrasiti dodatno nalepnicama ili voskom ili biljem… Za koju god opciju da se odlučimo, bitno je da bar jedno jaje bude crveno – ono koje se prvo ofarba.

Svi smo verovatno već ofarbali Vaskršnja jaja i nova čuvarkuća je na svom počasnom mestu, ali… Da li znate zašto sve to uopšte radimo?

Zašto farbamo jaja u crveno?

Dok je Isus Hrist stradao na Golgoti, pokraj njega su neprekidno bile Presveta Bogorodica i Marija Magdalena Mironosica. Baš ovoj devojci Hrist se prvoj javio po vaskrsenju. Ona je potom otputovala u Rim, da propoveda Jevanđelje, ali je posetila i cara Tiberija.

Njemu je, u znak pažnje, darovala crveno jaje, pozdravivši ga rečima: „Hristos Vaskrse“.

Crvena boja simboliše nevino prolivenu krv na Golgoti, a ujedno je i boja vaskrsenja. To je boja hrišćana i crkve i zato je to najvažnija boja u koju se farbaju jaja.

Čuvarkuća – zašto čuvamo jaje godinu dana?

Prvo ofarbano crveno jaje naziva se čuvarkuća ili strašnik. Ono se stavlja na posebno mesto u kući, obično blizu ikone i kandila.

Naši dedovi su verovali da u noći pred Vaskrs čuvarkuća mora da prenoći u vodi u kojoj su bosiljak, dren i zdravac. Na Vaskršnje jutro svi bi se umili tom vodom, da bi bili zdravi cele godine, a čuvarkuća bi se sklanjala na sigurno, počasno mesto.

Čuvarkuća štiti ukućane od bolesti i zla i čuva kuću i imanje. Nekada su naši preci, kad naiđe strašno nevreme, iznosili čuvarkuću u dvorište jer se verovalo da će tada pošast zaobići imanje i sačuvati kuću, čeljad, stoku i useve.

Čuvarkuća se čuva godinu dana, do narednog Vaskrsa. Velika je nesreća ako se čuvarkuća razbije, kažu naši stari.

Čuvarkuća od prošle godine
– šta sa njom raditi?

Naravno, nikako je ne treba baciti u smeće. To je, kažu stari, veliki greh.

Stara čuvarkuća mora sa sobom da odnese sva zla i nesreće koje su se na domaćinstvo namerile. U jednom delu Srbije ona se zato baca u reku.

Drugi običaj kaže da oni koji imaju dvorišta treba da zakopaju staru čuvarkuću pod drvo za koje žele da bude plodno te godine. Veruje se da će tako i stara čuvarkuća nastaviti da štiti imanje od nevremena.

Možda vam se svidi

Nema komentara