Loading...

DETINJCI, MATERICE, OCI: Zašto se tih dana vezujemo?

Detinjci, Materice, Oci

Zna se to vekovima već, kanap ili maramu u ruke i vezuj… Najpre se vežu deca, pa nedelju dana kasnije mame, a još sedam dana treba da prođe da bi se vezale i tate. I onda moraš da „platiš“ da se odvežeš, šta ćeš! Ali nikome to zapravo ne smeta, čak se i raduju. Detinjci, Materice i Oci (Očevi) ubrajaju se u praznike koji su deci nekako najdraži.

Simbolika ovih praznika je predivna. I vezivanje i odvezivanje (drešenje) nose vrlo bitna značenja. Jake porodične veze, mir i sloga, poštovanje, međusobno pomaganje… Na sve to ukazuje ovaj šaljiv običaj vezivanja ukućana.

Uz to, bake i deke smatraju da ova tri praznika decu uče štedljivosti i istrajnosti u vrlinama. Kaže se da će onaj ko pošteno zarađuje i čini dobro – dobro proći i na Strašnom sudu, gde će se ceniti sve dobro što je čovek uradio.

Detinjci

Treća nedelja pre Božića – tad se slave Detinjci. Sva tri praznika su klizna i zato valja ispratiti kalendar da bi se znalo kad se za šta valja pripremiti.

Na Detinjce rano ujutru odrasli vezuju decu. Bilo svoju ili komšijsku, bitno da se neko dete veže. Uglavnom kanapom, kaišem, gajtanom, maramom… Vežu se ruke ili noge, a drugi kraj kanapa (ili čega već) veže se za sto ili stolicu.

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto novca štednjom i tog jutra se dreše tj. odvezuju dajući poklone odraslima. A ko nije spremio poklon može da se odveže samo ako obeća da će cele godine biti dobar!

Materice

Druge nedelje pred Božić praznuju se Materice. Onako kako Detinjci donose vezivanje deci, tako se za Materice vežu mame. One, kao bajagi, ne znaju zašto su vezane. Kao, ljute se i brinu se kako će tako vezane da spremaju ručak… a onda daju poklone deci (pa i tatama, u nekim krajevima Srbije).

Beogradske dame svojevremeno su na Materice organizovale prijeme i delile poklone i pomoć siromašnoj deci.

Oci

Prve nedelje pre Božića obeležavaju se Očevi ili Oci. Vezuju se i odvezuju tate, dele se pokloni…

Nekada su bogati ljudi delili poklone sirotim mališanima. Kupovali bi im novu odeću i slikali se, za primer, da utiču na druge imućne ljude da pomažu onima koji nemaju.

Pokloni

Bitno je da se od malena sa decom slave ovi praznici. Da se vezujete i da uživate u značenju narodnih običaja. I da se mališanima, kako odrastaju, objašnjava simbolika vezivanja i odvezivanja.

Pokloni su tu manje važni. Bitna je pažnja, a „plaćanje“ za odvezivanje može da bude nekakva sitnica ili čak voćka. Ne treba trošiti velike svote novca, a svakako da roditelji treba da pomognu deci u najmlađim uzrastima da se odvežu. Ali, od ključne je važnosti da se u zdravlju i veselju obeleže ovi praznici i da se narodni običaji ne zaborave.

Da vas podsetimo…

Ove 2018. na 2019. godinu praznici padaju na sledeće datume:

  • Detinci su u nedelju 23. decembra
  • Materice – nedelja 30. decembar
  • Oci – 6. januar

Želimo vam da se lepo vežete i odvežete, a da nam u komentarima javite koje ste sve zanimljive poklone davali ili dobijali tokom ovih praznika! 🙂

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Radmilo 4 godine pre Odgovor

    Kod mene u kući su svakog dana Materice i Oci,sem kada su Detinjci. Ha,ha!