Loading...

NOMAD SE VRAĆA KUĆI: Prvi srpski doktor džez klavira prvi put u Srbiji posle 12 godina

Dimitrije Vasiljević

Dimitrije Vasiljević, proslavljeni srpski džez pijanista i kompozitor koji živi i radi u Americi, prvi put nakon 12 godina održaće koncert u rodnoj Srbiji. Zajedno sa svojim njujorškim kvartetom, nastupiće u Beogradu, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u ponedeljak 20. maja u 20:00 časova.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Kolarca.

Publici će, između ostalog, predstaviti i kompozicije sa najnovijeg albuma „Accidental Nomad“ (Ropeadope Records, 2018), koji se našao u ovogodišnjoj konkurenciji za Gremi nominacije u 4 kategorije.

Članovi kvarteta su:

Dimitrije Vasiljević – klavir, kompozicije

Rikardo Grili – gitara

Ben Tiberio – bas

Raphael Panije – bubnjevi

Ko je, zapravo, Dimitrije Vasiljević?

To smo vam otkrili još pre nekoliko meseci kada smo pokušavali da saznamo tačan datum prvog nastupa u Srbiji.

Tadašnji intervju sa Vasiljevićem možete pročitati ovde:

Sada kad znamo da nas od koncerta deli manje od mesec dana, pokušali smo da saznamo šta nas čeka u Kolarcu. Pitali smo Dimitrija kako se oseća, ali i šta o dolasku u Srbiju misle preostali članovi kvarteta.

  • Nedavno ste nam rekli da završite sve škole u Americi, da dobro izbrusite zanat i muzički stil i eto Vas – prvi put nakon 12 godina nastupate u rodnom gradu. Kako se osećate znajući da ćete za manje od mesec dana svirati u centru Beograda?

Ludo i nezaboravno. Kao nomad koji se vraća kući. Šalu na stranu, svakako sam veoma uzbuđen i srećan što ću konačno imati priliku da sa publikom iz svoje zemlje podelim muziku koju već više od decenije sviram po svetu, a još nijednom u Srbiji.

Zimus sam svirao solo klavirski koncert u Banskom dvoru u Banja Luci i kada sam video da je publika i više nego dobro primila moj nastup, znao sam da je došao pravi trenutak da nastupim i u Srbiji.

Valjevski džez festival me je pozvao i omogućio mi da dođem sa svojim kvartetom iz Njujorka ovog maja i odsviram koncert na 35. Valjevskom džez festivalu, a ja sam onda iskoristio priliku da zakažem i koncert na Kolarcu, pred svojim Beograđanima, a par dana nakon toga ponovo i u Banskom dvoru.

Kvartet drugara i izuzetnih muzičara

Dimitrije Vasiljević - NY kvartet
Foto: Privatna arhiva
  • Znamo da će publika čuti kompozicije sa albuma „Accidental Nomad“. Možete li nam otkriti šta još spremate za Kolarac?

Na Kolarcu ću ovog puta svirati samo svoje autorske kompozicije, a pored pomenutih sa „Accidental Nomad“, publika će imati prilike da čuje i kompozicije sa mog prvog autorskog albuma «The Path of Silvan».

  • Ima još vremena do koncerta 20. maja, ali moramo da pitamo i kad ćemo ponovo imati priliku da Vas slušamo u Srbiji?

Koncert na Kolarcu 20. maja je dakle jedan od tri planirana koncerta u Srbiji ovog proleća na svojevrsnoj «homecoming» mini-turneji koju vidim kao nekakvo probijanje leda pred domaćom publikom. Siguran sam da ću vrlo uskoro u Beogradu prirediti i jedan solo klavirski koncert, možda već ove zime i možda ponovo na Kolarcu sa nekim zanimljivim gostima, a siguran sam i da ću od sada češće nastupati u svojoj zemlji.

  • Nastupićete zajedno sa svojim njujorškim kvartetom. Predstavite nam svoje kolege – Rikarda, Bena i Rafaela.

Mi smo svi drugari još iz studentskih dana i to drugarstvo je ono što mi je kao bend-lideru, pored visoke kompetentnosti muzičara, uvek veoma važno kad biram ljude za bend.

Dimitrije Vasiljević - NY kvartet
Foto: Privatna arhiva

Sa Rikardom se znam najduže, upoznali smo se još prvog dana na Berkliju, gde smo dosta i svirali zajedno u raznim projektima. Sećam se, svirao sam mu čak i na diplomskom koncertu. Kasnije smo zajedno išli na master program iz džeza na NYU u Njujorku.

Rafaela sam upoznao upravo na NYU na jednom džem sešnu i odmah smo svirački i muzički kliknuli zajedno. On je takođe završio Berkli, ali je bio tamo nakon što sam ja već otišao iz Bostona, pa se ne znamo odande.

Rafael i Ben su dugogodišnji drugari i znaju se još sa „Manhattan School of Music“ gde su obojica išli na master, a kasnije su često svirali zajedno u različitim njujorškim bendovima. A ja sam Bena upoznao u Majamiju pre mnogo godina, kad sam na „Frost School of Music“ polagao audiciju za doktorat. Bio sam primljen, ali nisam ostao tu, već sam prihatio ponudu iz Univerziteta u Ilinoisu, a Ben se preselio iz Majamija u Njujork.

Sve u svemu, sudbina nas je posle mnogo godina ponovo sve sakupila na jednom mestu i poslednjih godinu dana se intenzivno družimo i sviramo zajedno na njujorškoj sceni.

Brazilac će se najbrže uklopiti

  • Kako ste njima trojici objasnili Srbe, Srbiju i Beograd? Da li znaju šta ih sve ovde čeka?

Mislim da ni ne sanjaju šta ih sve u Srbiji čeka, mada su načuli neke priče. Izuzetno su uzbuđeni, jer inače veoma vole da putuju i izuzetno vole Evropu. U Srbiji do sada nisu bili i rekli su mi da ih ona veoma intrigira i da imaju veliku želju da je upoznaju. Rikardo je rodom iz Brazila i mislim da će se on najbrže uklopiti, jer je brazilski mentalitet veoma sličan našem. Rafaelu i Benu mislim da će isprva možda biti čudna naša neposrednost i srdačnost. Ali to su odlike na koje se čovek lako navikne, tako da sam siguran da će uživati u srpskom iskustvu.

  • Preporučite našim čitaocima tri destinacije u Srbiji na koje moraju da odvedu svoje prijatelje iz inostranstva.

Na Valjevski džez fest, u Kolarac i u Banski dvor. Šalim se.

Srpski salaš ili farma sa autentičnom hranom, krajolikom, tradicionalnim predmetima i objektima, kao i ljudima koji je naseljavaju, mislim da je jedno od tri mesta koje bi svaki stranac umeo da ceni.

Zatim, srpske svetinje i istorijski objekti, manastiri i crkve, zamkovi i tvrđave koji netaknuti stoje u prirodi stotinama godina i svedoče o bogatoj srpskoj kulturi i duhovnom nasleđu.

I treća lokacija bi definitivno bila Beograd, gde gradska vreva pomešana sa mirisom patine i senkama brojnih generacija Beograđana, čini da svakome, pa i strancima koje su prvu put tu nađu, krv provri od uzbuđenja i nekakvog dečjeg, pomalo naivnog, ali prelepog ushićenja.

Možda vam se svidi

Nema komentara