Loading...

PIVČIĆI: Nezaboravni (a jednostavni) kolači sa bakine trpeze

pivčići

Malo je bilo kuća u gradovima širom Srbije u kojima se nisu jeli pivčići. Bilo da su tu da se uz njih „pretrpi“ glad do sledećeg obroka ili da se počaste gosti, ovi kolači su se često mesili. Bake tvrde da su pivčići, uz išlere i beogradske štangle pravi pokazatelji toga koliko je domaćica posvećena kuhinji, kući i – gostima.

Pivčići su idealan kolač za improvizacije, naročito danas. Možemo se poigravati njihovim izgledom ili filom, ali sa čime god da ih napravimo – uvek će biti ukusni.

Bakin recept kaže da se 200ml piva zamesi sa oko pola kilograma brašna, kesicom praška za pecivo i 300ml ulja. Glatko i masno testo se razvalja oklagijom, a onda na red dolazi mašta…

Pivčići zavise od gastronomske inspiracije

Kažu da se pravi pivčići prave tako što se od testa prave kiflice ili valjčići. Onda se peku, pa se natapaju u mlakom sirupu (500ml vode prokuvati sa 500g šećera, pa dodati nekoliko kolutova limuna). Natopljene kolače domaćice onda uvaljaju u sitno seckane ili mlevene orahe.

Međutim, niko ne može da nam zabrani da se igramo!

Testo je veoma fino i jednostavno za rad, pa vam predlažemo da ga istanjite, sečete na pravougaonike i filujete. Što se tiče fila – dajte mašti na volju. Mi smo isprobali dve varijante – čokoladni krem i džem od kajsije, a u oba smo dodali malo mlevenih oraha, čisto da „začinimo“ stvar.

Javite nam kako vam se dopadaju ovi starinski kolači! 😉

Prijatno! 🙂

Možda vam se svidi

Nema komentara